[FOTOGALERIJA] Na Gradskom groblju u Krapini, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježen Dan neovisnosti RH i Dan branitelja Krapinsko – zagorske županije

UMIROVLJENI PUKOVNIK HV-a, ŽARKO MIHOLIĆ: Sve nam više mladih odlazi iz Domovine, branitelji nisu sanjali takav razvoj društva. Svi zajedno zaslužujemo bolju Hrvatsku  

Objavljeno: 08.10.2018. Alen Brodar

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske i Dana branitelja krapinsko – zagorske županije, na Gradskom groblju u Krapini, kod središnjeg križa zapaljene su svijeće i položen vijenac, u spomen na sve poginule i umrle branitelje. Učinile su to delegacije Krapinsko – zagorske županije, vijećnika Županijske skupštine, Grada Krapine, zagorskih gradova i općina, MUP-a, Ureda državne uprave u KZŽ, Vatrogasne zajednice KZŽ te delegacije braniteljskih udruga koje djeluju na području Krapinsko – zagorske županije.

Umirovljeni pukovnik HV-a i ratni zapovjednik 103. brigade Žarko Miholić istaknuo je kako su sjećanja ista nakon 27 godina otkako je Hrvatski sabor donio odluku o raskidanju svih državno – pravnih odnosa s bivšom SFR Jugoslavijom.

Nisu to zaslužili

– Hrvatska država nastala je na slavi hrvatskih branitelja, velikih heroja, posebno onih koji su dali svoj život ili dio svog tijela za njenu obranu i koji su, svi to moramo priznati, najzaslužniji za stvaranje moderne Hrvatske. Ono što nas žalosti jest da sve više mladih odlazi van iz te Hrvatske i moram to reći na slavi hrvatskih branitelja, oni to nisu zaslužili i nisu sanjali takav razvoj našeg društva. Smatram da svi zajedno zaslužujemo daleko bolju državu – istaknuo je Miholić.

Žarko Miholić, umirovljeni pukovnik HV-a i ratni zapovjednik 103. brigade
Žarko Miholić, umirovljeni pukovnik HV-a i ratni zapovjednik 103. brigade

Dodao je kako je preko 11.000 hrvatskih branitelja bilo iz Krapinsko – zagorske županije i da ne postoji ni jedna postrojba, niti jedno ratište u kojoj nije bilo branitelja iz Zagorja. – Kada govorimo o 103. kao domicilnoj brigadi Krapinsko – zagorske županije, preko tisuću branitelja do danas je umrlo od 1991. godine. U slavu i čast svima njima, čestitam svima Dan branitelja i Dan nezavisnosti naše lijepe Republike Hrvatske – zaključio je Miholić.

Potpredsjednik Sabor RH Siniša Hajdaš Dončić dodao je kako je važno obilježavati važne datume u hrvatskoj povijesti, a da je ovo jedan od najvažnijih.

– Na taj je datum institucionalno omogućeno da kroz parlamentarnu proceduru raskine sve odnose s bivšom državom, a samim time, da država omogući svim svojim građanima slobodno izražavanje i raznolikost – jer što smo različitiji, društva su bogatija. Stoga zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji koja to na dostojanstven način obilježava, kao i svima koji su se u tim trenucima uključili u obranu Hrvatske – kazao je Dončić.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar također je iskoristio priliku da svim građanima čestita Dan neovisnosti RH, a posebno zagorskim braniteljima njihov dan.

U svim postrojbama

– Doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu je izuzetno velik – njih više od 11.000 bilo je u apsolutno svim postrojbama hrvatske vojske i policije, a ne smijemo zaboraviti ni da je prvi hrvatski predsjednik, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH bio Zagorac. Ovo je svakako datum koji treba pamtiti i obilježavati ga na ovakav dostojan način. Ono što je meni posebno bitno, jest da sve braniteljske udruge koje rade na području KZŽ, MUP i vatrogasci, koji su također dali velik doprinos u Domovinskom ratu, gradovi, općine i županijski vijećnici, zajedno obilježe taj datum. Naime, mobilizacija 103. zagorske brigade, kroz koju je prošlo preko 7500 Zagoraca i koja je naša domicilna brigada, koje sam i osobno bio pripadnik, bila je upravo prvi puta tada mobilizirana. Stoga su se branitelji složili da upravo toga datuma treba obilježavati Dan zagorskih branitelja – objasnio je župan Kolar.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregorović, koji je svijeće zapalio zajedno sa svojim zamjenicima Dragom Kozinom i Brankom Varjačićem te predsjednikom Gradskog vijeća Ivicom Hršakom, također je svima čestitao Dan neovisnosti RH, a zagorskim braniteljima njihov dan.

– Ovo je prigoda da se prisjetimo svih koji su dali svoje živote za Domovinu i koji su dali svoj doprinos tome da bismo danas mogli živjeti u demokratskom društvu, u kojem se može izražavati svoje mišljenje. Možda to još nije na razini kako su naši branitelji u startu to priželjkivali i zamišljali, no na svima nama je, ne samo na onima koji obnašaju određene funkcije, već na svim stanovnicima Hrvatske, da se potrudimo da nam bude bolje u našoj Domovini – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba