Festival domoljubnog filma “Gordan Lederer” ove će godine gostovati u dva grada i tri općine – dolazi i u Zagorje

U Oroslavju 2. studenoga igraju filmovi “Krvava berba grožđa” i “Maribor, najveće stratište Hrvata”

Objavljeno: 08.10.2018. JJ

Jedno od mjesta u kojima će ove godine gostovati Festival domoljubnog filma “Gordan Lederer”, bit će i grad Oroslavje, gdje će u petak, 2. studenoga igrati dva filma, “Krvava berba grožđa”, s početkom u 18 sati i “Maribor, najveće stratište Hrvata”, s početkom u 19 sati. Kako nam je otkrio direktor festival Dragutin Poturica, ovim projektom želi se javnosti približiti, kroz prikazivanje dokumentarnih i dugometražnih filmova, istina o Domovinskom ratu i hrvatskoj povijesti.

Nacionalni karakter

– Nastavni planovi koji se provode u školama nisu dostatni da bi djeca stekla uvid u ono što se događalo 1991. godine te kako je stvorena Hrvatska. Naime, Hrvatska ima svoju dugu povijest od stoljeća sedmog i kroz ovakve projekte želimo barem mali djelić naše povijesti kroz dokumentarni film približiti građanstvu i djeci. Ovo je ujedno i prilika da se provedba manifestacije uvrsti u kurikulum nastavnih sati o Domovinskom ratu – kaže Poturica.
Projekt je nacionalnog karaktera, provodit će se tijekom više godina u svim hrvatskim županijama, autor je Marijan Capek, a partneri na projektu su Udruga roditelja poginulih branitelja Zaprešić i Udruga “Zagrebački dobrovoljci – branitelji Vukovara”.

Raspored prikazivanje

U subotu, 27. listopada, festival će gostovati u Bistri, gdje će se prikazivati filmovi “Štafeta smrti” (18 sati) i “Dr. Franjo Tuđman” (19 sati). Dan nakon Oroslavja, festival seli u Jakovlje, gdje će biti prikazani filmovi “Ovčara” (18 sati) i “Jazovka” (19 sati). U Brdovcu se 9. studenoga u 18 sati prikazuje film “55”, a dan kasnije u Zaprešiću u 18 sati na rasporedu je premijera filma “1918. – 2018. – 100 godina srpskog terora”. U 19 sati bit će prikazana “Ovčara”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba