Jedinstveni edukativno – zabavno – gastronomski susret u organizaciji Dvora Veliki Tabor

MALO UČENJA I PUNO ZABAVE: Na “Pikniku kod Veronikinog Ivana” posebno uživali osnovnoškolci iz Vinagore i Desinića

Objavljeno: 25.09.2018. JJ

Edukativno – zabavno – gastronomski susret djece i odraslih, stručnjaka i laika, održan je u nedjelju, prvog dana jeseni, na brijegu u Ivaniću Miljanskom. Naime, u Dvoru Veliki Tabor odlučili su obilježiti Dane EU baštine “Piknikom kod Veronikinog Ivana”. Svi zainteresirani mogli su sudjelovati u šetnji do kapele sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom te upoznati važnost te crkvice za desinićki kraj, općinu Zagorska Sela i za povijest vezanu uz Veroniku Desinićku i grofove Celjske. Pozivu se odazvalo nekoliko zainteresiranih članova lokalne zajednice i desetak djece iz desinićke Osnovne škole Đure Prejca i Područne škole Vinagora, predvođenih učiteljicom – mentoricom Božicom Mandić, koja je temu i ovaj stručni izlet uključila u školski kurikulum.

Biblijske scene

U organizaciji ovog događaja, uz Dvor Veliki Tabor, sudjelovali su Hrvatski restauratorski zavod, općine Desinić i Zagorska sela, Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska sela i vlč. Milan Juranić, upravitelj Župe Zagorska sela, na čijem se području kapela nalazi.

O značenju kapele govorile su Kristina Pavlović, muzejska pedagoginja u Dvoru Veliki Tabor i ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja, povjesničarka Nadica Jagarčec.
– Kasnogotička kapela sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom, koju je u spomen na svoju ženu Veroniku Desinićku i pozakonjenje sina Ivana (Johannes de Cilia) dao sredinom 15. stoljeća sagraditi Fridrik II. Celjski, oslikana je vrijednim zidnim slikama koje posredno, preko biblijskih scena, pričaju njihovu nesretnu ljubavnu priču. Taj zidni oslik otkriven je tek pred desetak godina, kada je Hrvatski restauratorski zavod izveo obnovu kapele, a o tome imaju li zidne slike u crkvi sv. Ivana u Ivaniću Miljanskom i skriveno značenje, pisao je konzervator – restaurator savjetnik Ivan Srša – rekla nam je Kristina Pavlović.

Velika vrijednost

– S obzirom na to da je u Hrvatskom zagorju usmena predaja o Veroniki Desinićkoj, koja se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, dobro poznata, a činjenica da u jednoj maloj crkvici ta predaja dobiva svoje utemeljenje, gotovo nepoznata, djelatnici Dvora Veliki Tabor odlučili su stoga lokalnu zajednicu na privlačan, zanimljiv, inkluzivan i prosvjetljujući način upoznati s još jednom velikom vrijednosti koju imaju u svojoj sredini – kaže Pavlović.
Nakon zanimljivog predavanja, sudionici su rasprostrli svoje deke i uživali u pikniku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba