U vinogradu na Vinagori otvorena najveselija zagorska manifestacija, 48. izdanje “Branja grojzdja”

Berači uz zvuke tamburaša zasukali rukave, tajanstveni grozd “ubrao” vinagorski župnik

Objavljeno: 22.09.2018. Jelena Jazbec

Otvorena je “najveselija zagorska manifestacija”, 48. izdanje pregradskog “Branja grojzdja”. Drugu godinu zaredom, otvorenje je upriličeno u vinogradu. Lani je to bilo u Plemenšćini, a ove godine na jednom drugom bregu, Vinagori, i to u vinogradu mladog pregradskog poduzetnika Dalibora Hajdinjaka, vlasnika kuće za odmor “Wine Hill”.
Nakon kratke okrijepe i uz zvuke Tamburaša KUD-a Pregrada, berači su zasukali rukave i krenuli u berbu, koja je po nečemu specifična. Naime, na jednom od trsova skriva se tajanstveni grozd, a berač koji ga pronađe dobiva brentu, odnosno, putu punu prigodnih poklona. Ove je godine sretnu ruku imao vinagorski župnik, vlč. Dragutin Gereci.
– Tajanstveni grozd pronašao sam u jednom tajanstvenom redu, sasvim slučajno. Inače, moram reći da nam je jako lijepo ovdje, naše dobro raspoloženje ne može pokvariti niti malo lošije vrijeme. Kao župa, uvijek se trudimo podupirati naše gradske manifestacije, a nerijetko i sami sudjelujemo u organizaciji raznih događaja, poput tradicionalnog “Adventa na Vinagori” i božićnog koncerta – otkrio nam je vlč. Gereci, koji je inače član Kuburaškog društva “Vinagorska kubura”, pa je na otvorenju “Branja grojzdja”, zajedno s ostalim članovima “Vinagorske kubure” te “Kostelske pištole – Keglevićeve straže”, i zapucao.

Dodatna ponuda

Među beračima su se našla i neka poznata politička lica.
– 48. “Branje grojzdja” u Pregradi govori o povijesti ovog kraja, o tradiciji i običajima, o maru ljudi koji ostvaruju vrhunske rezultate i promoviraju ne samo Pregradu, nego i čitavu Krapinsko – zagorsku županiju, o čemu svjedoči činjenica da na ovim prostorima imamo jednog od najboljih svjetskih vinara – rekao nam je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić.
Otvorenje ova poznate zagorske manifestacije nije propustio ni krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Program koji tijekom ovog tjedna organizira Grad Pregrada u suradnji s Turističkom zajednicom područja “Srce Zagorja”, očekujem da će posjetiti 30 – 40 tisuća ljudi, koji će, dakle, proći kroz manifestaciju “Branje grojzdja”. Inače, ovakve su manifestacije dodatna ponuda našim hotelima i drugim smještajnim objektima, no isto je tako važna i tradicija koju moramo čuvati i koju prenašamo s koljena na koljeno, i koja je izuzetno važna za opstojnost nas Zagoraca, a samim time i čitave Hrvatske – rekao je Kolar.

Vrhunac idući vikend

Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj pozvao je sve zainteresirane da u sljedećim danima pronađu nešto za sebe i posjete manifestaciju “Branje grojzdja”.
– Kroz cijeli tjedan Pregrada će biti jedno veselo mjesto, a vrhunac je, naravno, zadnji vikend u rujnu, pa tako u petak pripremamo Festival vinskih popevki i napitnica, u četvrtak, petak i subotu održavat će se koncerti, a u nedjelju je tradicionalna povorka beračica i berača, prikaz kako se to nekad išlo u berbu, s obzirom na to da je smisao čitave manifestacije zapravo očuvanje običaja Hrvatskog zagorja – zaključio je gradonačelnik Vešligaj.
Danas u 18 sati za one najmlađe organiziran je program Plesnog studija “Div” i Triko Cirkus Teatra. Sutrašnje jutro rezervirano je za natjecanje u ribolovu, dok u 16 sati na igralištu Osnovne škole Janka Leskovara počinje ljudski “Čovječe, ne ljuti se”. U 19 sati u gradskoj vijećnici igra predstava “Poštene žene” Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje, u organizaciji KUD-a Pregrada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba