Članovi udruge “Hrvatska geološka ljetna škola“ posjetili Zagorje

Profesori i nastavnici obišli izdanke pješčanih naslaga kod Huma Zabočkog, rudnik soli u Slanom Potoku te branu i retenciju Burnjak

Objavljeno: 19.09.2018. zagorjeinternational

Članovi udruge “Hrvatska geološka ljetna škola“ posjetili su u okviru svog studijskog putovanja gornjostubički kraj. Radi se o udruzi koja promiče hrvatske geološke posebnosti, a okuplja stručnjake iz područja geologije te ljubitelje ove znanosti. Također organizira predavanja i tečajeve za stručno usavršavanje učitelja i nastavnika biologije i geografije u osnovnim i srednjim školama te se zalaže za razvoj geoturizma u Hrvatskoj i promidžbu geološke djelatnosti.

Treći posjet

Ovo je treći posjet članova udruge Hrvatskom zagorju, a organizirala ga je i osmislila Vlasta Krklec, muzejska savjetnica i predsjednica Hrvatskog muzejskog društva te dugogodišnja članica ove stručne udruge. Prvo studijsko putovanje proteklih godina obuhvatilo je posjet Muzeju krapinskih neandertalaca, kamenolomu u Gornjem Jesenju i lovnim stazama krapinskog pračovjeka, te nalazištu ahata u Lepoglavi. Drugi posjet uključivao je obilazak radobojskog lokaliteta i Muzeja Radboa, a treći izdanke pješčanih naslaga kod Huma Zabočkog, nekadašnji rudnik soli u Slanom Potoku, te branu i retenciju Burnjak u Gornjoj Stubici.

Kulturne znamenitosti

Zagorje su tako posjetili profesori s Rudarsko – geološko – naftnog i Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, Hrvatskog geološkog instituta te nastavnici i profesori geografije iz Varaždina i Čakovca. U ime Općine Gornja Stubica, sudionike je prilikom obilaska Gupčeve lipe pozdravila Đurđica Labaš, predsjednica Općinskog vijeća. Uz Gupčevu lipu, članovi udruge posjetili su Spomen park Rudolfa Perešina, etno selo u Slanom Potoku i spomenik Matiji Gupcu. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba