Radi se o gotovo dva kilometra pješačke staze uz potok Krapinicu

“HODANJEM SE LUČI HORMON SREĆE”: Krapina prva u Hrvatskoj dobila uređenu šetnicu s edukativnim pločama, u sklopu Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”

Objavljeno: 19.09.2018. Jelena Jazbec

Krapina je prva hrvatska jedinica lokalne samouprave u kojoj je uređena šetnica s edukativnim pločama o aktivnosti “Hodanjem do zdravlja” iz Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”.
– Nacionalni program “Živjeti zdravo”pokrenut je 2014. godine, 2015. je usvojen u Hrvatskom saboru, a 2016. smo dobili neka sredstva od Europskog socijalnog fonda kako bismo u svim županijama uredili hodačku stazu i potaknuli ljude na zdravije stilove života. Crveni križ se uključio od samog početka i preko svih svojih ispostava prate nas u svakoj županiji te s ponosom mogu istaknuti da je ovo prva hodačka staza koja se otvara u Republici Hrvatskoj. Još će se jedna takva staza, također iz sredstava ovog projekta, otvoriti u Krapinsko – zagorskoj županiji i to u Zaboku – najavio je Slaven Krtalić, kineziolog u Službi za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Kronične nezarazne bolesti

Cilj programa je borba protiv kroničnih nezaraznih bolesti, odnosno, promicanje zdravlja i zdravih stilova života. Naime, zadnje statistike pokazuju da su upravo kronične nezarazne bolesti četvrti uzrok smrtnosti u Europi, koje se mogu vrlo dobro prevenirati, posebice preko tjelesne aktivnosti. Kroz ovaj program promičemo hodanje, kao najjednostavniju, najpristupačniju aktivnost, za koju nisu potrebne nikakve posebne vještine i znanja. Važno je napomenuti da će u Zaboku ovaj projekt zaživjeti uz stručno vodstvo, na temeljima redovne provedbe, pa će tako na šetnici biti stručne osobe od kojih će zainteresirani moći dobiti savjete i neće više biti onih izlika “sam sam”, “ne mogu”, “ne znam” – ističe Krtalić.

Uređenje 1800 metara šetnice uz potok u Ulici Ante Starčevića lokalna je inicijativa Grada Krapine, dok je na inicijativu Gradskog društva Crvenog križa Krapina ondje postavljeno deset promidžbenih ploča koje potiču šetače na tjelesnu aktivnost.

– Radi se o lokalnoj inicijativi Grada Krapine koja je uključila obnovu šetnice koja je već postojala, a značajno je da se kroz tu šetnicu želi promovirati ne samo tjelesna aktivnost, već je izrađeno i deset promidžbenih ploča koje se nalaze duž šetnice i na kojima su ispisane poticajne poruke građanima za tjelesnu aktivnost. One su jednostavne, lako pamtljive, ali i zdravstveno poučne – rekla je Vijorka Roseg, voditeljica Odjela za programe zdravstvene zaštite Hrvatskog Crvenog križa.

Prošetali mališani

Iznimno je ponosan zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.

– Mislim da se možemo pohvaliti nečim zbilja zanimljivim i korisnim, a to je ovih 900 metara šetnice. Naravno, ako uzmemo i drugu obalu, onda je to 1800 metara šetnice, a Krapina se može pohvaliti ukupnom dužinom od tri kilometra šetnice do mosta na sjeveru grada. Možemo biti ponosni jer ovime doprinosimo poticanju zdravih navika kod naših građana – zaključio je Kozina.
Novouređenom šetnicom prošetali su djelatnici GDCK-a Krapina, kao i mališani iz krapinskih dječjih vrtića. Partneri na projektu uređenja krapinske šetnice bili su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski Crveni križ, Grad Krapina i GDCK Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba