Policijska statistika o sigurnosti u prometu za ovaj je kolovoz osjetno bolja nego prije godinu dana

Zabilježili 45 nesreća u kojima nije bilo poginulih, ali i 1417 prekršaja, od kojih se više od pola odnosilo na brzinu

Objavljeno: 18.09.2018. AB

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su u kolovozu obavili očevid kod 45 prometnih nesreća, što je za 33,8 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Pritom nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama (za razliku od prošlog kolovoza, kada ih je bilo četiri op.a.), u 14 nesreća s ozlijeđenim osobama četiri osobe su zadobile teške, a 20 osoba lakše ozlijede, dok je u 31 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.
Broj nesreća s ozlijeđenim osobama tako je pao za 53,3 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta za 8,8 posto.

Od 20 do 40 godina

Ukupno su u prometnim nesrećama nastradale 24 osobe, što je za 59,3 posto manje nego u kolovozu 2017. godine, od čega je pola njih bilo životne dobi između 20 i 40 godina. U toj je dobnoj skupini nastradalo 12 sudionika, od kojih su tri osobe zadobile teške, a devet osoba lakše tjelesne ozljede.
– Najčešći uzrok prometnih nesreća je nepropisno kretanje vozila kolnikom. Takvih je nesreća bilo 12, a prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 11 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota s 11 obavljenih očevida, dok je najsigurniji bio utorak s četiri obavljena očevida. U nesrećama su sudjelovala ukupno 124 sudionika, od kojih je njih osam ili 6,5 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 68 prometnih nesreća sudjelovalo 180 sudionika od kojih je 21 ili 11,7 posto bilo pod utjecajem alkohola – ističu u policiji.
U kolovozu je evidentirano i 1417 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše prekršaja odnosilo se na brzinu – 810, što iznosi 57,2 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (50) i prekršaji korištenja mobitela u vožnji (47). Utvrđeno je i 27 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 11 prekršaja upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, po osam prekršaja nekorištenje zaštitne kacige i upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, tri prekršaja odbijanja alkotestiranja, te dva prekršaja upravljanje tehnički neispravnim vozilom.

Prvih osam mjeseci

Inače, u prvih osam mjeseci ove godine, policijski službenici obavili su očevid kod 433 prometne nesreće. Pritom su dvije nesreće bile s poginulim osobama i u njima su dvije osobe smrtno stradale. U 130 nesreća bilo je ozlijeđenih osoba, od toga 36 teže i 155 osoba lakše, dok je u 301 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba