VLADA USVOJILA NACRT PRIJEDLOGA NOVOG ZAKONA O VINU

Osigurat će se bespovratne potpore za vinare te će se uspostaviti marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije

Objavljeno: 18.09.2018. zagorjeinternational

Vlada RH usvojila je nacrt prijedloga Zakona o vinu, kojeg je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji s proizvođačima iz sektora vinarstva i vinogradarstva. Novim zakonom o vinu, donosi se pravni okvir proizvodnje grožđa i vina, prodaje vina u tržišno transparentnim uvjetima, jačanje uloge vinskih udruženja i unaprjeđenje marketinga vina.

Pomoć sektoru vina

– Novi zakon o vinu predviđa decentralizaciju ocjenjivanja vina, veću kontrolu na terenu te doprinosi administrativnom rasterećenju od 33 posto u odnosu na postojeće. Našim vinarima osigurali smo i bespovratnu financijsku pomoć za podizanje novih nasada vinograda, investicije u vinarije i promidžbu vina te pripremili novi Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. – 2023., s 83 milijuna kuna potpore godišnje – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Označavanje vina

Nacrtom prijedloga Zakona o vinu uređuje se pravni okvir i implementacija pet Uredbi Europske unije u području proizvodnje, trgovine i zaštite oznaka u području vina, kao i nadležna tijela za provođenje ovog zakona, zemljopisna područja uzgoja vinove loze, sorte vinove loze, enološki postupci i prakse, vinogradarski registar, sustav ispitivanja kvalitete vina prije stavljanja u promet, sustav zaštićenih oznaka za vina, proizvodnja voćnih vina te nadzor i kontrola proizvodnje i prometa. Pored toga, novim zakonom u sustav vinarstva i vinogradarstva ukidaju se sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te se time 12 milijuna kuna vraća sektoru vinarstva za marketinške aktivnosti, ukidaju se evidencijske markice, koje su bile obvezna prije stavljanja vina u promet, te se uspostavlja marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje, Hrvatska Istra i Kvarner, Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. Zakonom bi se osigurala pojačana kontrola proizvodnje i prometa grožđa i vina radi zaštite proizvođača i potrošača.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba