Miljenko Hršak iz TK Maraton iz Krapine sutra će trčati na prestižnom Berlinskom maratonu

“Cilj je Berlin ispod 3 sata i 20 minuta, osjećam se spremnim, no sve će ovisiti o vremenskim uvjetima i mom zdravstvenom stanju“

Objavljeno: 15.09.2018. zagorjeinternational

Berlinski maraton jedno je od najmasovnijih trkačkih događanja u svijetu, na kojem je 2017. godine nastupilo više od 43.800 trkača i to samo natjecatelja na maratonskoj dionici, dok je cjelokupni događaj uz natjecatelje na popratnim utrkama okupio nevjerojatnih 61 tisuću natjecatelja.

Berlinski Maraton dio je Abbott World Marathon Majorsa, koji obuhvaća seriju od šest velikih svjetskih maratona – Tokio, Boston, London, Berlin, Chicago i New York City. Ovogodišnji Berlinski maraton održat će se sutra i bit će 45. po redu.

102. utrka

Na berlinskoj će stazi ove godine svog predstavnika imati i Trkački klub Maraton Krapina. Naime, berlinskim ulicama u dužini od 42.195 metara trčat će i trenutno najbrži maratonac TK Maratona, Miljenko Hršak, koji će ispod Brandenburških vrata stajati u moru trkača iz cijelog svijeta.

Miljenku će to biti 102. utrka na kojoj nastupa. Od 101 utrke na kojima je do sada nastupio, samo u jednoj je branio boje Croatia Airlines tima, dok je u ostalih 100 s ponosom nosio majicu TK Maratona iz Krapine, tako da će nastup u Berlinu biti njegova 101. utrka u kojoj brani boje krapinskog kluba.

Miljenkov cilj je završiti maraton u Berlinu u postavljenom vremenskom limitu.

– Nadam se da će to biti bolje od mog dosadašnjeg najboljeg maratonskog rezultata. No, to uvelike ovisi o vremenskim uvjetima na stazi, ali i o mom zdravstvenom stanju. Naime, cijela ova godina podređena je tom cilju, trčati Berlinski maraton, jedan od šest majorsa. Sve utrke ove godine, sva natjecanja, ligaška natjecanja, treninzi, apsolutno sve je bilo priprema za Berlin. Nažalost, godina je bila popraćena ozljedama koje jesu dio bavljenja sportom, ali su me te ozljede svakako natjerale na oprez i na činjenicu da brzinu podredim ukupnom konačnom rezultatu. Cilj je istrčati Berlin ispod 3 sata i 20 minuta, nadam se vremenu oko 3 sata i 15 minuta, no kao što sam spomenuo, sve će ovisiti o tijelu načetom ozljedama i vremenskim uvjetima. Plantarni fascitis (op. a. bol u stražnjem dijelu stopala) me muči od veljače, a tada sam bio ozlijedio i skočni zglob druge noge, što me je sa staze udaljilo na dva mjeseca. Ozljeda je iznimno neugodna i dugotrajna, a u trenažnom procesu na par dana su me uhvatila i leđa. Trenutno se osjećam spremnim i nadam se da će sve proći u najboljem redu – kaže Hršak.

Pobjednici maratona

Staza Berlinskog maratona slovi za najbržu stazu na svijetu, a na njoj je postavljen i aktualni svjetski rekord u maratonu. To je pošlo za “nogom” Dennisu Kipruto Kimettu, Kenijcu koji je maraton savladao za nevjerojatnih 2:02:57. Najbliži tom rezultatu je njegov sunarodnjak Eliud Kipchoge, pobjednik posljednjeg izdanja Berlinskog maratona u vremenu 2:03:32, a koji će i ove godine u Berlinu pokušati srušiti aktualni svjetski rekord u maratonu. 2016. godine Eliud Kipchoge istrčao je maraton u Londonu za 2:03:05 što je njegovo najbolje maratonsko vrijeme. Iste godine osvojio je i zlatnu olimpijsku medalju, istrčavši maraton za 2:08:44.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba