POVODOM DANA OPĆINE I ŽUPE, U SVETOM KRIŽU ZAČRETJU ODRŽANA JE SVEČANA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA

“Smanjuje se broj nezaposlenih, funkcionira natalitetna politika, a sada nam je potrebna pomoć države oko najvažnijeg projekta – izgradnje dječjeg vrtića“

Objavljeno: 14.09.2018. ivanabelosevic

U Svetom Križu Začretju slavi se Dan općine i Župe Uzvišenja Svetog Križa. Tim povodom, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Vijeća Ivica Roginić.

Ivica Roginić, predsjednik Općinskog vijeća

Načelnik Marko Kos u svojem je govoru podsjetio što je napravljeno u godinu dana te što je u planu u narednom razdoblju.

Marko Kos, načelnik Svetog Križa Začretja

Nova radna mjesta

– Velika ostvarenja su iza nas. Ulaganje u gospodarstvo i budućnost te stvaranje novih radnih mjesta, predispozicija su za ostanak ljudi na ovim prostorima. S druge strane, nas brinu ona očekivanja koja smo imali od strane Vlade Republike Hrvatske i raznoraznih fondova, jer realizacija ne ide prema planiranom. Međutim, uspjeli smo vlastitim sredstvima realizirati veći dio kapitalnih projekata. Najviše nas je razočarala odluka da projekt izgradnje dječjeg vrtića nije prošao na natječaju. U odbijenici piše da nije odobren zbog nedostatka financijskih sredstava, no ponovno ćemo se prijaviti u drugom krugu. Ono što nas očekuje u sljedećoj godini, je da država prepozna da se ovdje uistinu radi i smanjuje broj nezaposlenih, funkcionira i natalitetna politika, jer imamo prisutan veći broj male djece, i potrebna nam je pomoć da bismo realizirali ono što je najbitnije, a to je projekt dječjeg vrtića, koji nam je prijeko potreban. Tako ćemo zadržati mlade ljude s djecom te privući nove, jer smo nadomak Zagreba. Sveti Križ Začretje otvoren je za sve nove generacije, za sve poslodavce i investitore. Neke jedinice lokalne samouprave ovisne su o pomoći države, a mi na neki način, zahvaljujući razvijenosti gospodarstva, još možemo funkcionirati vlastitim sredstvima. Naši gospodarstvenici rade, osjeća se pomanjkanje radne snage, na neki način moramo mladim obiteljima pomoći kroz sustav obrazovanja i čuvanja djece, kako bismo ovdje zadržali radnu snagu – istaknuo je Kos.

Općinska priznanja

Sjednici je prisustvovao i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, koji je rekao da Županija ima izvrsnu suradnju s Općinom.

Anđelko Ferek – Jambrek, zamjenik župana

– Županija pomaže na svim projektima, od škole, do vrtića te na drugim projektima u kojima je to moguće. Ulagalo se u industrijsku zonu i zato danas u Začretju imamo tako veliku zaposlenost. Općine Sveti Križ Začretje, Hum na Sutli, Bedekovčina, te gradovi Krapina, Oroslavje i Zabok prednjače u gospodarskom razvoju i zato imamo u županiji rast gospodarstva i pad nezaposlenosti. Zahvaljujem svima koji se trude i rade na razvoju svojih općina, pa tako i razvoju županije. Tu je i povijest festivala “Prvi glas Zagorja”, svi u općini, na čelu s načelnikom, rade jako dobro, imaju viziju u budućnost i na tome im čestitam – istaknuo je Ferek – Jambrek.
U sklopu svečane sjednice, dodijeljena su općinska priznanja, a dobitnici su ih: Miljenko Jug, Mirjana Cvetko, Dragica Crnogaj, Stanko Martinjak, Josip Loina, vlč. Zlatko Pavetić, Nina Dlesk, Tomo Merkaš, Ivica Lovrenčić i Udruga za kulturu, zabavu i šport Sveti Križ Začretje.
U ime prisutnih gradonačelnika i načelnika, obratila se gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, zatim dječja načelnica Hana Ivana Zubić, izaslanik Belišća Milan Zamlakar te domaći župnik, vlč. Vladimir Drnetić. Prije svečane sjednice, održan je koncert Puhačkog orkestra “Ivo Tijardović” iz Ciglenice Zagorske, a na svečanoj sjednici je nastupio Dječji zbor “Cvrkutići”.

Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Zlatara
Hana Ivana Zubić, dječja načelnica
Milan Zamlakar, izaslanik Belišća
vlč. Vladimir Drnetić, svetokriški župnik

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba