U PODČETRTKU ODRŽANA UVODNA KONFERENCIJA PROJEKTA FRISCO 2, VRIJEDNOG VIŠE OD 1,6 MILIJUNA EURA, KOJEG PROVODE HRVATSKI I SLOVENSKI PARTNERI

Zbogom strahu od poplava s hrvatske i slovenske strane Sutle, revitalizacijom Sutlanskog jezera stvaraju se uvjeti za razvoj turizma oko Zagorskih Sela i Kumrovca

Objavljeno: 13.09.2018. zagorjeinternational

Strah i nesigurnost stanovnika s hrvatske i slovenske strane rijeke Sutle zbog poplava, ovim bi projektom trebao nestati, istaknuto je na uvodnoj konferenciji projekta Frisco 2 u slovenskom Podčetrtku. Riječ je o međunarodnom projektu modernizacije i nadogradnje brane Vonarje, na kojem sudjeluju partneri iz Slovenije i Hrvatske, a u svrhu zadržavanja visokovodnih valova Sutle, čime se postiže zaštita naselja od poplava. Predstavili su ga Tomaž Prohinar, direktor Direkcije Republike Slovenije za vode i Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.
Prohinar je istaknuo kako će svaka država imati svog izvođača radova, uz zajednički nadzor. Slovenija je već raspisala ponovljeni natječaj za odabir izvođača radova, s obzirom na to da na prvom nije zaprimljena prihvatljiva ponuda, dok će Hrvatska to učiniti ovih dana.

“Pravo vrijeme”

Nadogradnja i modernizacija brane Vonarje osigurat će njezin kvalitetniji rad i pomoći će razvoju tog kraja, a zahvaljujući prijašnjem projektu FRISCO 1, dostupni su i hidrološki modeli te je moguće bolje prognoziranje kod upravljanja vodama na slivu Sutle. Vrijednost projekta je 1.678.000 eura, od čega 85 posto sufinancira Europska unija iz Fonda za regionalni razvoj, a završetak radova na hrvatskoj strani očekuje se 2020. godine. Vrijednost radova na hrvatskoj strani procijenjena je na oko milijuna eura. Na slovenskoj bi pak strani radovi trebali biti završeni u svibnju 2019. godine.
– Na ovaj projekt se čekalo oko 15 godina te je pravo vrijeme da on počne, jer stanovnici imaju velikih šteta od poplave te je nužna obnova brane – rekao je župan slovenske općine Podčetrtek Peter Misja.

Zajednički projekt

Da će, kad se obnovi brana i revitalizira Sutlansko jezero, to značiti i turistički razvitak ovog područja, rekao je pak zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.
– Razvit ćemo dio turističke ponude oko Zagorskih Sela i Kumrovca, sve to bit će jedan zajednički projekt – zaključio je Ferek – Jambrek. (ib, jj) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba