RAVNATELJ ŽUC-a KZŽ ŽELJKO VINCELJ JE BIVŠI: Optužuje da se ovdje radi o odmazdi Anđelka Topolovca prema njemu i ucjeni prema županu Kolaru

TOPOLOVEC: To su laži. Radi se o čovjeku koji je čitav životni vijek radio kao uhljeb i njegov igrokaz je čisto politikantstvo okrenuto prema meni i HNS-u

Objavljeno: 11.09.2018. zagorjeinternational

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Željko Vincelj, iako formalno još na toj funkciji, sazvao je konferenciju za medije u prostorijama ŽUC-a, kako bi pojasnio okolnosti svoje smjene, koja bi se, po svemu sudeći, trebala dogoditi na sljedećoj sjednici Županijske skupštine KZŽ, 25. rujna.

– Ovdje se radi o osobnoj odmazdi i političkoj ucjeni. Odmazdi predsjednika zagorskog HNS-a Anđelka Topolovca prema meni te o ucjeni prema županu Kolaru, na način, ne učiniš li to, izlazimo iz koalicije i presložit ćemo novu većinu u Županijskoj skupštini. Ja sam u veljači izašao iz ovog novokomponiranog HNS-a, s čijim se pristupom politici i biračima ne mogu više poistovjetiti. Bila je samo dilema da li otići sam, ili čekati da me izbace iz stranke. No ovdje nisu tema različiti ideološki, vrijednosni ili politički stavovi. Glavni razlog nije da sam u upravljanju ŽUC-em napravio nešto krivo, već nešto što sam odbio napraviti. A odbio sam politički uhljebiti Anđelka Topolovca na mjesto šefa Prometnog odjela u ŽUC-u KZŽ. To je on tražio od mene, netom prije nego je dosadašnji šef Josip Kartelo, krajem prošle godine odlazio u mirovinu. Tražio je da raspišem natječaj, ali ne s ciljem da dobijem najkompetentnijeg stručnjaka, već da imenujem njega. Ja u ŽUC-u imam vrijednog suradnika, šest godina imao sam se prilike uvjeriti u to – čovjek ima visoku stručnu spremu prometnog smjera, dodatnu licencu kao stepenicu više u obrazovanju, od osnivanja ŽUC-a 1998. godine radi na tim poslovima i ima državni stručni ispit. On je očekivao svoje imenovanje bez vanjskog natječaja, a to meni kao ravnatelju, ako u ustanovi imam adekvatnog stručnjaka, interni akti dozvoljavaju.

Kazneno djelo

A i da se dogodi vanjski natječaj, nitko u Hrvatskoj, a kamoli Topolovec, ne bi mogao imati bolje reference od njega. Dakle, da sam išao na javni natječaj, morao bih ga lažirati i učiniti doslovce kazneno djelo zloupotrebe položaja u cilju osobnog interesa Anđelka Topolovca. Na natječaj bi se javilo barem pet, ako ne i 10 prometnih stručnjaka, a od mene je Topolovec očekivao da komisiji za odabir kažem da ne gledaju kompetencije drugih kandidata, već da mi na potpis predlože njegovo imenovanje, njega koji ima višu stručnu spremu prometnog smjera, nema državni ispit i nema ni dana radnog iskustva u struci, ali je moj politički šef. Je li to moralno? Kakav bi to tek bio sukob interesa – ja njemu šef do 15 sati, a poslije toga on meni, pa pritisak da provodim stranačku politiku u ŽUC-u. Nije li zadatak županijskog SDP-a da zaštite ustanovu od toga? Ne bi li ŽUC trebao provoditi zajedničku koalicijsku politiku? Kako bih ja to javnosti objasnio? Kako bih mogao pogledati u oči svom sinu, koji je osam mjeseci slao 20-ak molbi za pravnika, kako drugim mladim ljudima koji pišu molbe, grizu nokte u očekivanju barem odgovora, ali im je radno mjesto već zauzeo neki dogovoreni političar? Ja to nisam mogao, niti htio. Mnogi u RH jesu nažalost takvo nešto napravili, ali nećemo imati bolju Hrvatsku ako takvom ponašanju ne kažemo “dosta”. Razočaran sam to “dosta” nije rekao SDP, već sam u tome ostao sam sa svojim principima. Cijena za to je gubitak radnog mjesta. Radi se o tipičnoj političkoj odmazdi. Na političku smjenu, ja ću odgovoriti sudskim postupkom i presudom, koja će me, uvjeren sam, vratiti na posao ravnatelja ŽUC-a, uz političku sramotu aktera ove rabote – optužio je pred novinarima Vincelj župana Kolara i predsjednika županijskog HNS-a Anđelka Topolovca.

Kaže kako je odluku Upravnog vijeća ŽUC-a, da se pokreće postupak njegove smjene, dobio 7. rujna, na što se treba u roku od osam dana očitovati.

– To bi bilo sada u ponedjeljak, te bi se u utorak Upravno vijeće ponovno trebalo naći i reći da li sam u pravu, što sam argumentirano pobio te navode ili nisam, te ostaju li kod svog prijedloga. Ako ostaju, ta Odluka ide na Županijsku skupštinu – pojašnjava Vincelj te dodaje:

– Ne kažem ja da to mjesto nije političkom dogovorom kvota HNS-a, ali to znači da kada se raspisuje javni natječaj, da taj kandidat iz stranke koja je po dogovoru nečija kvota, bude bolji od drugih kandidata. Ja sam to bio 2012. i 2016. godine. Politički, HNS je u trenutku tih natječaja trebao reći da ja nisam više taj i da nemam više njihovu podršku, da izaberu drugog. Ali tada je vladala ljubav, bila je idila. Propustili su šansu. Sljedeća šansa za to je 2020. godina, kada mi ističe mandat. U međuvremenu, ja imam ugovor, radna prava. Došao sam po javnom natječaju i može me se smijeniti samo uz valjane poslovne razloge. Sve drugo pada u vodu – zaključuje Vincelj.

Kaže kako ne zna koga planiraju postaviti na njegovo mjesto, odnosno, “da se priča”, ali ne bi bilo korektno izlaziti s imenima.

“Padaju na sudu”

– Moja smjena je već u siječnju potpisana, a ja sam u veljači izašao iz HNS-a, tako da to definitivno nije bio razlog. Ali naravno, ja sam onog časa, kada sam u studenom rekao Anđelku Topolovcu da ga neću zaposliti, bio svjestan svega. Morali su se malo mučiti i dugo su se mučili da traže pravi razlog, da mi onemoguće sudski spor i moj eventualni povratak na posao. U tome nisu uspjeli, jer formalno – pravno, ovih nekoliko knjigovodstvenih pogrešaka koje su reda radi, navedene kao razlozi za moju smjenu, su iz 2015. godine. Taj nalaz revizije je prošao Upravno vijeće, uz prisustvo dožupana te nije bilo nikakvih primjedbi ili intervencija da nešto ne valja ili da sam za nešto kriv. Prošlo je nakon toga i Financijsko izvješće za 2015. godinu na Županijskoj skupštini. Dakle, da se danas, 2018. godine, preispituju knjigovodstvene pogreške iz 2015. godine, koje nisu nanijele ni lipu štete ŽUC-u, malo je blesavo. Tim više što je županijska revizija ove godine rekla da su sve one pogreške iz 2015. godine uklonjene. Sud će reći da li su imali pravo potezati ta pitanja iz 2015. godine. Ja tvrdim da ne i to definitivno pada na sudu – kaže Vincelj, dodajući da je ovo Topolovčev “posljednji trzaj“ i čin osobne osvete, satisfakcija njegovom povrijeđenom egu, s obzirom na to da je Topolovec tijekom ljeta dogovorio prelazak sebe i saborske zastupnice Marije Puh u stranku „BM 365“, bez znanja središnjice HNS-a u Zagrebu, što automatski znači suspenziju, a vjerojatno i izbacivanje iz članstva stranke.

O teškim optužbama na njegov račun, upitali smo predsjednika HNS-a KZŽ Anđelka Topolovca:

– Čovjek govori o nekakvim uhljebljivanjima i da je netko od njega tražio da napravi nešto nezakonito, a to su čiste laži, ne znam tko bi mu to uopće mogao vjerovati. Radi se o čovjeku koji je svoj čitavi životni vijek odradio kao uhljeb, ako on već to tako naziva, na funkcijama i pozicijama iza kojih je stala stranka u kojoj je bio član. Nikada nije došao na javni natječaj te nije bio primljen jer je u odnosu na druge imao bolje reference, već zato što je iza njega stala politika. To su takve pozicije i funkcije. Ovaj čitav igrokaz je Vinceljevo politikantstvo okrenuto prema meni i HNS-u, budući da će gospodin zajedno sa svojim sinom imati politički put u nekoj drugoj stranci. Sve što je rekao je napisano od strane njegove buduće stranke ili one u kojoj već jest. A o tome da li je netko ucjenjivao županijsku vlast ikada dok sam bio županijski predsjednik, bilo kojeg župana, nadam se de će se o tome referirati ljudi koji su prozvani, odnosno župan krapinsko – zagorske županije – rekao nam je Topolovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba