Predstavljen pilot projekt Savjeta mladih Varaždinske županije pod nazivom “Financijska pismenost i poduzetništvo”

“S obzirom na to da o upravljanju novcem mladi uopće ne uče, ovaj projekt nudimo kao nadstandard našim školama”

Objavljeno: 05.09.2018. zagorjeinternational

Na konferenciji za novinare održanoj u varaždinskoj Županijskoj palači, predstavljen je pilot projekt Savjeta mladih Varaždinske županije “Financijska pismenost i poduzetništvo”. Cilj projekta je kroz radionice produbiti postojeća i omogućiti stjecanje novih znanja i vještina na području osobnih financija. Interaktivna radionica će uključivati teme poput pravilnog planiranja financijskih ciljeva učenika srednjih škola, razlikovanja želja i potreba te kako se ponašati prilikom odabira radnog mjesta ili studija. Voditelj radionice je Krunoslav Habunek, profesor matematike zaposlen u Srednjoj školi Novi Marof. Pilot projekt je u potpunosti financiran iz proračuna Savjeta mladih, a pozvani su svi maturanti srednjih škola s područja Varaždinske županije da se uključe.

Razmišljanje o implementaciji

– Prije otprilike godinu dana imao sam prilike slušati Krunoslava o potrebama financijskog opismenjavanja mladih. Uzevši u obzir da se mladi doista od najmlađe dobi koriste novcem, da se o tom novcu i načinu njegove upotrebe gotovo nimalo ne razgovara u školi, a u ovoj nazovimo reformi se u školama ne nudi niti osnovno financijsko obrazovanje, odlučili smo da je financijsko opismenjavanje mladih nešto što želimo ponuditi kao nadstandard našim školama. Na taj način odlučili smo biti prvi koji će potaknuti raspravu i ponuditi rješenje i vjerujem da je ovaj projekt dobar start i da će donositelji odluka nakon evaluacije razmotriti na koje načine implementirati financijsko obrazovanje u obrazovni sustav – naglasio je Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije.
Lukavečki je ovom prilikom zahvalio Varaždinskoj županiji na potpori, kao i cijelom timu koji se uključio u provedbu projekta.
Krunoslav Habunek, koji je ujedno i predsjednik Udruge “Financijska pismenost”, pojasnio je kako je nastala ideja o edukaciji o financijskoj pismenosti te koliko je to važno za svakodnevni život.

Za maturante

– Mladi do 19 godina, ali i stariji, oni iznad 65 godina, nažalost su manje osviješteni kada je u pitanju financijska pismenost, te se postavlja pitanje gdje bi zapravo ti mladi ljudi trebali to naučiti. Naravno, kroz obrazovanje i edukacije civilnog sektora, tako da smo se odlučili da idemo s ovim pilot projektom upravo za maturante kojima je sada prekretnica ili studij ili tržište rada – rekao je Habunek.
U ovaj projekt uključeni su matematičari, ekonomisti, psiholozi i sociolozi, a kako na njega gledaju maturanti kojima je namijenjen, pojasnio je Mihael Slunjski, član Savjeta mladih i maturant Prve gimnazije Varaždin.
– U srednjoj školi učimo samo o kamatnom računu i to samo jedno poglavlje. Smatram da je ovo važna stvar za nas učenike i da će nam puno pomoći. Ovim putem pozivam sve kolege maturante da se uključe u ovaj pilot projekt – istaknuo je Slunjski.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba