U Krapini, u sklopu projekta prekogranične suradnje sa Slovencima, otvorena Kružna staza Hušnjakovo, vrijedna više od milijun kuna

EDUKACIJA I REKREACIJA: Staza od 2,5 kilometra, koja povezuje Muzej, jezero i kapelu Sv. Tri kralja – prije svega za domaće ljude, a onda i kao dodatni sadržaj turistima

Objavljeno: 23.08.2018. Alen Brodar

Kod jezera Dolac u Krapini svečano je otvorena Kružna staza Hušnjakovo, koju je uredila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, u sklopu projekta Enjoyheritage. Ukupna vrijednost projekta je 145.702 eura, od čega 85 posto sufinancira program Interreg V-A Slovenija – Hrvatska.

– Kružna staza Hušnjakovo duga je 2,5 kilometra i povezuje tri važne lokacije koje čine tematsku cjelinu prostora – Muzej krapinskih neandertalaca i paleontološki spomenik prirode Hušnjakovo, obližnje jezero Dolac te ruševnu kapelu Sv. tri kralja kao najvišu točku staze. Staza je namijenjena posjetiteljima različite dobi i interesa, naročito mlađoj populaciji, a zamišljena je kao mjesto za edukaciju i rekreaciju. Na stazi se naime nalazi osam interpretacijskih točaka s elementima kao što su interaktivne ploče, geološki stup, špilja i vremeplov u obliku tobogana, na kojima se nalaze zanimljivosti o životu neandertalaca – rekla je ravnateljica Javne ustanove Dijana Hršak, dodajući da je glavni cilj projekta razvoj održivog turizma u pograničnom području, na temelju privlačne interpretacije prirodne i kulturne baštine.

119 godina kasnije…

– Posebno bih pohvalila učenike OŠ Augusta Cesarca, koji su se uključili u naš projekt i izradili ilustracije koje smo upotrijebili pri izradi priručnika za male i velike, koje smo uvećali i sada su postavljeni oko jezera Dolac. Ova staza ide putevima dedeka Kajbumščaka, pa su zahvati u prirodi bili minimalni. Najviše se radilo oko jezera, a glavnina staze prolazi šumama koje su u vlasništvu Hrvatskih šuma, dok je najviša točka staze na parceli koja je u vlasništvu Crkve. Hvala svima koji su nam izašli u susret i svim partnerima na projektu, od djelatnika Muzeja krapinskih neandertalca, do ZARA-e i Županije. Ova staza je prva koja se uređuje u roku projekta , a očekujemo vrlo brzo još četiri otvaranja sličnih sadržaja u Hrvatskoj i Sloveniji. A zašto baš danas? Naime, 23. kolovoza 1899. godine je Dragutin Gorjanović Kramberger došao u Krapinu i na ovom lokalitetu iščeprkao ljudski zub iz pijeska te se uvjerio da se ovdje radi o staništu čovjeka i shvatio kolika je važnost ovog lokaliteta. Taj je datum podcrtan crvenom olovkom u njegovom dnevniku. Danas, 119 godina kasnije, ovdje otvaramo ovu stazu koja govori o baštini neandertalaca.

Kroz projekt će se razmjenom praksa i znanja razviti zajednička strategija za interpretaciju i održivo upravljanje zaštićenim područjima s obje strane granice, koja će nadograditi postojeće stručne osnove i postaviti smjernice za prekogranično povezivanje, s ciljem upravljanja posjetiteljima i ciljanim skupinama dionika.

Područje će biti povezano s inovativnim interpretacijskim pristupima koji će ponajprije biti namijenjeni mladima tijekom različitih razdoblja odrastanja, a svaki će partner na projektu na svojem području pokrivati dio sadržaja koji omogućuju povezivanje u cjelinu, u novi prekogranični turistički proizvod.

– Prije dvije godine kada smo vidjeli ovaj natječaj, palo nam je na pamet kako da se uredi ovaj lokalitet te smo predložili Javnoj ustanovi da bude nositelj projekta, a Županija je to podržala i stoga zahvaljujem uime Grada i građana Krapine. Ovaj lokalitet, koji se kroz vrijeme počeo zapuštati, ponovno će dobiti novi život i sigurno na tome neće stati. U prilog tome ide i skoro izmještanje željezničko – cestovnog prijelaza Dolac, pa će ovo biti manje prometno područje. Također se priprema projekt Crna kraljica, koji bi trebao povezati tri glavna lokaliteta koji se vežu oko samog centra Krapine – rekao je krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

Ukupno 1,2 milijuna eura

Inače, projekt Enjoyheritage sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska. U projekt je uključeno sedam slovenskih i hrvatskih partnera: Općina Slovenska Bistrica kao vodeći partner i partneri Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode (PJ Maribor), Zavod za turizam Maribor-Pohorje, Park prirode Žumberak, Općina Vrsar, grad Ozalj i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-Zagorske županije te kao pridruženi partner, Grad Krapina. Ukupna vrijednost projekta, koji će trajati do 31. ožujka 2019. godine, iznosi 1.221.554 eura, a od toga su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj 1.038.312 eura.

– Ovo je bila šansa koja se nije smjela propustiti. Imali smo sjajne partnere i u Sloveniji i u Hrvatskoj, a lokalitet je fenomenalan i trebalo je to iskoristiti. Danas Hušnjakovo, a slijede Radoboj, pa Staza kroz krošnje u Zelenjaku. Sve je to doprinos da se ova područja stave u funkciju, prije svega, domaćih ljudi. A naravno, nakon toga predstavljaju dodatni sadržaj, kada preko 80.000 turista godišnje dođe u krapinski muzej, da im se ponudi još nešto i da im se produži njihov boravak ovdje – zaključio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba