POSTAVLJEN KAMEN TEMELJAC ZA KUĆU HRVATSKE GORSKE SLUŽBE SPAŠAVANJA U ZLATAR BISTRICI

“Napokon ćemo dobiti prijeko potreban objekt s predavaonom, garažom i skladištem, kako bismo brzo mogli uzeti opremu i izaći na intervencije“

Objavljeno: 17.08.2018. ivanabelosevic

U gospodarskoj zoni u Zlatar Bistrici je postavljen kamen temeljac za kuću Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Krapina. Zemljište za objekt, koji je od izuzetne važnosti jer su u pet godina prerasli kapacitete prostorija koje sada imaju na korištenje, dala je Općina. Procijenjena vrijednost projekta je oko 1,5 milijuna kuna, a do sada je HGSS putem natječaja za infrastrukturu dobio oko 700.000 kuna.

Zamjenik pročelnika komisije za tehniku spašavanja i školovanje kadrova Dubravko Butala rekao je kako je HGSS jedinstvena služba na cijelom području Republike Hrvatske. Ima 25 jedinica koje su raspoređene po županijama.

Oko tisuću članova

– Bavimo se spašavanjem i sprečavanjem nesreća u van urbanih područja i prometnica, ali u slučaju velikih nesreća i katastrofa prema Zakonu o sustavu civilne zaštite uključujemo se u spašavanje i u takvim situacijama. Služba broji oko 900 do 1000 članova u cijeloj zemlji, raspoređenih u stanice HGSS-a od kojih je jedna i ova zagorska – dodao je Butala.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da mu je drago da nakon pet godina podstanarstva u Zlatar Bistrici, HGSS dobiva svoj dom.

– Zajedno dobro funkcioniramo, kao Županija uključit ćemo se u financiranje ovog doma. HGSS je uz vatrogasce služba koja je na terenu kad se nešto loše dogodi. Trenutno u stanici Krapina ima 29 članova, a popratni sadržaj uz Dom bit će mogućnost da ih na neki način popularizira, a i djeca će moći doći vježbati penjanje na umjetne stijene i to će biti jedna mala atrakcija – kazao je Kolar.

– Prepoznali smo potrebe i dali im zemljište na kojem se gradi objekt. Općinsko vijeće je na moj prijedlog dalo suglasnost za gradnju novog prostora, koji će im dati jedan dodatni poticaj jer ovi spasioci su voljni riskirati svoj život kako bi pomogli i spasili tuđi. Bit će tu i vježbalište koje će moći koristiti vatrogasci, planinari i djeca. Sama lokacija, prometnice i izlaz na brzu cestu omogućit će brzi izlazak HGSS-a na teren – nadovezao se načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić, koji je prvi prepoznao potrebu postojanja jedinice HGSS-a u Zagorju te je jedan od najzaslužnijih što se ovaj objekt gradi upravo u Zlatar Bistrici.

12 spasioca

Pročelnik HGSS-a Stanice Krapina Darko Berljak naglasio je da je ova stanica potrebna zbog brze intervencije.

– Od svih stanica jedino je u ovoj stanici osposobljeno 12 spasioca. Oni su potpuno spremni i obučeni za sve vrste spašavanja. Svi smo volonteri, ali bi nas ukupno trebalo biti više između 35 i 40. Napokon ćemo dobiti novi objekt koji će biti dvoetažni s garažom za tri vozila, a pokraj će biti i skladište da jako brzo mogu izabrati opremu, reagirati i izaći na teren. I jako je važno da ćemo imati vježbalište i predavaonu – zaključio je Berljak, dodajući kako vjeruje kako će objekt biti “pod krovom” do kraja godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba