NA OPG-U ŠKRLEC U LIPOVCU ZAVRŠENA NAJMODERNIJA FARMA PILIĆA U OVOM DIJELU EUROPE, VRIJEDNA PREKO 7 MILIJUNA KUNA

Mario Škrlec: Godišnje ću isporučiti više od 150.000 pilića, to je ozbiljan posao od kojeg se može dobro živjeti i time se mislim baviti do kraja života

Objavljeno: 17.08.2018. ivanabelosevic

Završena je investicija opremanja najmodernije farme pilića u ovom dijelu Europe, vrijedne preko 7 milijuna kuna. Vlasnik farme koja se nalaz i u Zlatar Bistrici je Mario Škrlec, koji je rekao da je kapacitet farme 25500 pilića u jednom turnusu, a godišnje se radi pet do šest turnusa, ovisno o potrebama. Pilići su trenutno stari tri tjedna.

– Oni dolaze jednodnevni u farmu i treba im do 45 dana da stignu težinu od 2,5 kilograma i onda idu na klanje i to u firmu s kojom ja radim, a to je “Valipile“ iz Sesvetskog Kraljevca. Oni daju hranu i piliće, a ja njima onda meso. Po jednom turnusu pilići potroše oko sto tona hrane – naglasio je Škrlec.

Moderna oprema

– Sama farma vrijedna je oko 4 milijuna kuna bez PDV-a, opremanje farme oko 800 tisuća te mehanizacija oko 800 tisuća kuna. Ja sam uložio 10 posto, a 90 posto je iz EU fondova.  Bez natječaja ne bi mogao tako nešto napraviti. Prije sam imao farmu od 5500 tisuća pilića i ona još radi, a sad je sve zajedno 31000 tisuća. To je sad ozbiljan posao,  od kojeg se može dobro živjeti i time se mislim baviti do kraja života – nadovezao se vlasnik.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, direktorica Poduzetničkog centra KZŽ- e Martina Jantol Županić i načelnik Općine Zlatar Bistrica Žarko Miholić obišli su farmu.

– Čestitke obitelji Škrlec koja je odlučila modernizirati i povećati kapacitet farme. To je sada jedna od najmodernijih farmi u Hrvatskoj. Veseli me što je svu papirologiju pripremila ZARA i u jednoj suradnji sa Županijom brzo su riješeni papiri i tako je dana podrška ljudima. Ovo je primjer da se ulazak Hrvatske u Europsku uniju itekako isplati – kazao je tijekom obilaska župan Kolar.

Kapacitet farme

– To je dodatni motiv i gospodin Škrlec razmišlja o daljnjem proširenju i možda se za godinu, dvije nađemo na otvorenju nove farme. Sve mjere koje radimo kroz ruralni razvoj, su mjere koje potiču domaću proizvodnju i to nam treba u Zagorju, da ljudi sami sebe zaposle kroz poljoprivrednu proizvodnju i ovo je primjer da je to itekako moguće – dodao je Kolar.

Farma je kompletno opremljena kompjutorski, on sve vodi, npr. koliko treba topline, ventilacije, vlage i slično.

– Projekt se sastojao od ulaganja u izgradnju i opremanje, u svrhu postizanja veće konkurentnosti gospodarstva, a  novac je dobiven iz EU fondova. Na tom natječaju prošlo je deset projekta iz Republike Hrvatske, a četiri su iz Krapinsko Zagorske županije – dvije farme iz Zlatar Bistrice i dvije iz Marije Bistrice. To pokazuje koliki je interes izgradnje farmi pilića u ovom dijelu županije. Ukupna vrijednost projekta je 7,2 milijuna kuna, a  najljepši dio projekta je jedno novo zapošljavanje u obrtu i ovo je dokaz da se može živjeti od poljoprivrede – istaknula je Martina Jantol Županić iz Poduzetničkog centra KZŽ.

Velika proizvodnja

Načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić kazao je da ovaj mlad čovjek zna što želi.

–  Uz potporu fondova, lokalne i regionalne samouprave, jer smo i mi  pomogli oko nekih administrativnih i građevinskih dozvola, dobili smo modernu farmu koja će dugoročno pružati egzistenciju ove obitelji – dodao je Miholić.

Prethodno realizaciji investicije, godišnje se proizvodilo i isporučivalo oko 30.000 pilića, dok će novi kapacitet iznositi više od 150.000 godišnje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba