Promicanje međugeneracijske solidarnosti i promocija volonterstva među građanima svih generacija

Grad Pregrada preuzima dobru praksu volontiranja iz ciparskog grada Athienoua

Objavljeno: 17.08.2018. zagorjeinternational

Grad Pregrada postao je dio URBACT-ove transferne mreže pod nazivom “Volunteeringcity“, čiji je nositelj Grad Athienou iz Cipra. Kao partnerski grad, Pregrada će uz prilagodbu, transferirati dobru praksu ciparskog grada u svoju lokalnu sredinu.

Dobra praksa, koja je nagrađena titulom URBACT-ove dobre prakse (europskog programa za poticanje integriranog urbanog razvoja) temelji se na volonterskom vijeću Grada Athienou koje pruža usluge za osnovne potrebe osoba suočenih sa siromaštvom i socijalnom izolacijom. Volontiranje je za njih alat koji koriste za povezivanje ljudi i usluga, a u jednom trenutku okupljaju i do 200 volontera. Razvija se od 1970. godine, a trenutno postoje četiri programa: briga za starije osobe, pomoć u zajednici i zabava, vrtić te socijalna pomoć. Ove aktivnosti povezuju različite generacije i pružaju izravnu i konkretnu pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Skupina sudionika

Kako bi prenio dobru praksu ciparskog grada u svoju zajednicu, Pregrada je formirala URBACT lokalnu grupu (ULG), odnosno skupinu sudionika koji će imati ključnu ulogu u procesu prijenosa. Tako su još uključeni Gradsko društvo Crvenog križa, Kulturno umjetničko društvo Pregrada, Dječji vrtić Naša radost, OŠ Janka Leskovara, SŠ Pregrada, Glazbena škola Pregrada, Gradska knjižnica, Muzej grada Pregrade, Udruga umirovljenika, Sportska zajednica, Dječje gradsko vijeće, Mreža udruga Zagor, tamošnje Društvo naša djeca i Centar za socijalnu skrb.

Važnost projekta

Prvi sastanak skupine održan je u Gradskoj vijećnici, a na njemu su sudionici upoznati s projektom i njegovom važnosti za našu zajednicu, ciljevima koji se planiraju postići te metodama kojima će se dobra praksa iz Athienoua prenijeti u Pregradu. Kroz različite volonterske aktivnosti promicat će se međugeneracijska solidarnost i socijalno uključivanje, a također će se promovirati volonterstvo među građanima svih generacija, a posebice među djecom i mladima.

Transferna mreža “Volunteeringcity“ uz Pregradu i Athienou uključuje još šest gradova partnera koji su smješteni diljem Europe. To su Capizzi (Italija) andAthy (Irska) koji su dio projekta od samog početka te Radlin (Poljska), Altena (Njemačka), Altea (Španjolska) i Arcos de Valdevez (Portugal). (ib)

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba