[FOTOGALERIJA] Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Oroslavju proslavljeni Dan grada i župe, koji se slave uz blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije

MODERNI I INOVATIVNI: Širokopojasni internet, moderna rasvjeta, ulaganja u gospodarstvo, a uskoro obnovljeni vrtić i nova dvorana – sve to Oroslavje, uz marljive i srdačne ljude, čini gradom poželjnim za život

Objavljeno: 12.08.2018. Alen Brodar

Bogat program uz brojne raznovrsne sadržaje, koji se odvija od petka uz Dane grada Oroslavja, u nedjeljno je predvečerje došao do svog najsvečanijeg trenutka, kada je u prepunom Domu kulture održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom i ravnateljicom OŠ Oroslavje Sanjom Šakoronja potpisao Sporazum o zajedničkom interesu za gradnju sportske dvorane u Oroslavju. Prema tom bi Sporazumu Grad Oroslavje i Krapinsko – zagorska županija po pola trebali financirati izradu projektne dokumentacije za izgradnje sportske dvorane.

– Moram reći da ovo za mene ima i emocionalnu vrijednost jer sam još kao dijete priželjkivao dvoranu u Oroslavju. Svi smo se bavili sportom kao djeca i imali svoje sportske idole i zato mi je ovo iznimno drago kao Oroslavčanu, ali smatram da je to mnogo šira stvar. Ne samo da naša srednja škola, kao jedna od rijetkih u RH nema dvorane za odvijanje nastave tjelesnog odgoja, već imamo mnogo nacionalno, europski i svjetski uspješnih sportskih klubova te smatram da Grad mora, u ovom slučaju uz pomoć Županije, pružiti mogućnosti da ovdje rastu neki budući Petrovići, Modrići ili Ivaniševići – istaknuo je gradonačelnik Gredičak.

Projektna dokumentacija

Nadovezao se župan Kolar, rekavši da je ovo nastavak suradnje Krapinsko – zagorske županije sa zagorskim gradovima i općinama na poboljšanju infrastrukture, što se tiče uvjeta u osnovnim i srednjim školama.

– OŠ Oroslavje ima dvoranu koja je u lošem stanju, a srednja škola je ni nema, a uz to je Grad Oroslavje bogat sportskim udrugama i klubovima. Došlo je stoga vrijeme da zajednički idemo u projektiranje nove sportske dvorane i da prije svega vidimo kakva uopće ovdje dvorana treba, s obzirom na to da su u Zaboku i Donjoj Stubici trodijelne sportske dvorane. Do kraja sljedeće godine trebali bismo imati gotovu građevinsku dozvolu, kako bismo se s projektnom dokumentacijom mogli javiti na natječaje. Već smo digli kredit za dovršetak dvorane u Đurmancu i potpisali ugovor s izvođačem, te bi ona trebala biti gotova za 7-8 mjeseci, za Zlatar Bistricu smo ovaj tjedan otvorili ponude, u Krapinskim Toplicama je prva faza projektiranja gotova i do kraja godine bi trebala biti gotova građevinska dozvola za novu sportsku dvoranu i sada nam je uz Oroslavje ostalo još Sveti Križ Začretje – rekao je župan Kolar, čestitajući pritom Dan grada i župe svim Oroslavčanka i Oroslavčanima.

Inače, prije samog potpisivanja Sporazuma, gradonačelnik Emil Gredičak osvrnuo se na realizirane projekte u proteklih godinu dana, no prije toga je zamolio sve prisutne da se svojim mobitelima spoje na besplatnu širokopojasnu internet mrežu Oronet, što je novina u Oroslavju. – Besplatni širokopojasni internet je jedno od obećanja koje smo dali građanima Oroslavja. I iako je u početku obuhvaćen samo uži centar, želja nam je u skorije vrijeme proširiti mrežu i na ostale dijelove grada. Ono što su nekad bile struja, ceste i željeznica, to je danas širokopojasni internet, koji će, vjerujem, osim brze razmjene informacija i komunikacije, stvoriti i uštede gospodarstvenicima, čime se pozicioniramo kao moderan i inovativan grad, interesantan investitorima, pogodan za dolazak i stvaranje novih obitelji, ali i ostanak u Oroslavju – rekao je Gredičak, iznijevši i brojku da je unazad godinu dana Oroslavje bogatije za 239 novih stanovnika. Razlog tome su, smatra Gredičak, i brojni drugi realizirani projekti, kao što je rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete, što je Oroslavje u potpunosti učinilo prvo u Hrvatskoj, ali i porast izvornih prihoda za 20 posto, pa je Grad Oroslavje uprihodio 1,2 milijuna kuna više nego u prvoj polovici prošle godine. – Bilježimo i pad nezaposlenosti za 26 posto, što pokazuje da je promjena proračuna za 2018. godinu bila dobra odluka. Izdvajanja za razvoj i jačanje gospodarstva povećali smo za 100 posto, za poljoprivredu 400 posto, subvencije obrtnicima za 260 posto te ulaganja u Poslovnu zonu također 400 posto. No najveće su zasluge na vrijednim ljudima u našem gradu, svima koji rade i stvaraju nove vrijednosti – zaključio je Gredičak.

Dodao je tu i pripremu dvaju velikih projekata, vrijednih oko 14 milijuna kuna – rekonstrukciju zgrade Dječjeg vrtića Cvrkutić te rekonstrukciju društvenog doma i vatrogasnog doma Stubička Slatina, zatim promjenu prostornog plana Grada Oroslavja, kojim je omogućena daljnja izgradnja stambenih objekata, kao i otkup zemljišta za reciklažno dvorište. Nabrojeni su i brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi i sanaciji klizišta, kao i brojne manifestacije koje su se tijekom godine odvijale na području grada.

Najbitniji su ljudi

– No, najvažnije zbog čega smo ovdje su ljudi, naše građanke i građani. Bez njih su svi ovi projekti bezvrijedni, bez naše djece budućnost gubi svoju svrhu – ceste, vrtići i igrališta nemaju smisla. Svi uspjesi Oroslavčana svima nama moraju biti primjer kako se može ići naprijed i da uvijek moramo težiti biti što bolji i pritom ne zaboraviti tko smo i odakle dolazimo. Sve to s onoga svijeta, vjerujem, mogu vidjeti i naši poginuli oroslavski branitelji, Damir, Stjepan i Robert, kojima smo ove godine otkrili spomenik i kojima se ovom prilikom zahvaljujem na najvećem doprinosu koji su mogli dati, a to su životi položeni na oltar Domovine – zaključio je gradonačelnik Gredičak, čestitajući svima Dan grada, Dan župe i blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Uime svih gradonačelnika i načelnika, čestitke je uputio krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, a Dan grada i župe čestitali su i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, saborski zastupnik Ivan Čelić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić te ravnatelj Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović.

Kao što je to običaj, dodijeljena su i gradska priznanja – Plaketu su primili OPG Cesarec i Park znanosti Luke Vevereca, Grb grada Oroslavja Angelo Cordella iz AquafilCRO-a, a zahvalnice Adam Mokos Pazman, Antonela Cesarec, Orometal, Udruga “Oroslavski vez“ i Powerlifting klub “Srele brutal team“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba