POVRATAK POČECIMA I TRADICIJI: Jubilarni 50. “Prvi glas Zagorja“ u Svetom Križu Začretju

Na novoj svetokriškoj pozornici zapjevat će Zvonko Bogdan, klapa Kampanel i Prljavo kazalište, a na retrospektivu stiže i Tereza

Objavljeno: 09.08.2018. admin

Završavaju pripreme za jubilarni 50. “Prvi glas Zagorja“, koji će se u Svetom Križu Začretju održati od 18. do 25. kolovoza. U Muzeju Žitnica tako je održana konferencija za medije, na kojoj je predstavljen bogat program čitavog tjedna.

Načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos rekao je da se vraćaju tradiciji i onim prvim koracima.

– Pred nama je 50. “Prvi glas Zagorja“. Za sve posjetitelje pripremljen je bogat program s puno različitih sadržaja i to me izuzetno veseli. Ove godine slavimo jubilej, zato smo se mi Svetokrišćani ove godine odlučili nagraditi i počastiti novom pozornicom koja će krasiti Trg hrvatske kraljice Jelene. Napravljen je i jedan zaokret što se tiče mjesta gdje će se odvijati događanja. Tako će se sve odvijati u blizini trga, jer će biti postavljen i šator kod dvorca, koji će biti proziran te će svjetlosni efekti iz njega zasigurno doprinijeti ugođaju – dodao je načelnik Kos.

11 pjevača

Danijel Likar predstavio je program “Prvog glasa Zagorja”. Svečano otvorenje je u subotu 18. kolovoza u 20 sati na Trgu hrvatske kraljice Jelene, kada će se održati dječji festival “Prvi glas Zagorja“, a nakon toga koncert Zvonka Bogdana i tamburaša.

– U dječjem festivalu “Prvi glas” je 20 kandidata, i to od Senja, Rijeke, Zagreba, Varaždina pa sve do našeg područja – kazao je maestro Franjo Mraz, umjetnički voditelj Festivala.U nedjelju, 19. kolovoza na rasporedu je koncert sakralne glazbe iz ciklusa Heferera, koncert dječjeg zbora “Cvrkutići“ te zabavni program uz sastav “Luna band“. U ponedjeljak, 20. kolovoza Histrioni će izvesti predstavu “Tajkuni“, a u utorak će se održati dramska večer Amaterskog dramskog kazališta Sveti Križ Začretje i njihovih gostiju te prikazivanje dječjeg filma Danijela Kušana “Uzbuna na zelenom vrhu“. U srijedu, 22. kolovoza koncert će održati Local jazz Combo, a potom i Matija Dedić, dok četvrtak će biti rezerviran za svetokriške Udruge i nastup KUD-a Sveti Križ Začretje i vokalne skupine “Kirjales“.

Retrospektiva festivala

Što se tiče jubilarnog festivala “Prvi glas Zagorja”, zbog retrospektive festivala, da bismo ostali dosljedni i poticali mlade ljude na kajkavsku popevku, nismo izbacili kajkavsku večer, već smo prepolovili broj kandidata, bit će ih 11 i istu će večer pjevati kajkavsku i zabavnu pjesmu – istaknuo Franjo Mraz.

Tako će u petak, 24. kolovoza sa zagorskom i zabavnom skladbom nastupiti Tea Vučak, Dora Vuraić, Valeria Zanuso, Lora Breški, Danijel Šćuric, Medea Market – Sidik, Željko Kermek – Kerma, Karla Ana Sabljak, Mario Pavlić, Petra Bokulić te Magdalena Milić. Nakon toga koncert će održati klapa “Kampanel“, a posljednji dan manifestacije u subotu, 25. kolovoza, također u 20 sati, održat će se retrospektiva festivala “Prvi glas Zagorja“ s Terezom Kesovijom, Stjepanom Jeršekom Štefom, Adamom Končićem, Josipom Lončar, Barbarom Othman, Voljenom Grbac i Gordanom Ivanjek. Te će se večeri proglasiti i dobitnici nagrada i pobjednik “Prvog glasa Zagorja”, a nakon festivala nastupit će legendarno “Prljavo kazalište“.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba