SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ I MARKO VEŠLIGAJ ODRŽALI PRESS KONFERENCIJU O SVOJOJ AKTIVNOSTI U SABORU, NO, KOMENTIRALI I SITUACIJU U SDP-u

Hajdaš Dončić: Naravno da ne namjeravam dati ostavku na mjesto saborskog zastupnika, a na suspenziju u stranci uložit ću žalbu danas ili sutra

Objavljeno: 30.07.2018. Jelena Jazbec

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Marko Vešligaj, ujedno i gradonačelnik Pregrade, u Zaboku su održali press konferenciju na temu svoje aktivnosti u Saboru.
U razdoblju od 1. siječnja do 13. srpnja, Hajdaš Dončić se za riječ javio 58 puta, a njegov saborski kolega Vešligaj 165 puta i najaktivniji je zagorski saborski zastupnik. Kako je istaknuto na press konferenciji, Hajdaš Dončić i Vešligaj ukupno su postavili 30 zastupničkih pitanja, a podnijeli su i nekoliko amandmana na državni proračun, te na proračune Hrvatskih cesta i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Hajdaš Dončić je istaknuo i kako su im prihvaćeni neki amandmani na Zakon o cestovnom prometu, dodavši kako je to svojevrsni presedan na hrvatskoj političkoj sceni.
– Redovno sam imao i uredovni radni dan s građanima, ponedjeljkom i utorkom. Održao sam 47 prijema i preko sto žitelja Krapinsko – zagorske županije došlo je k meni te sam im pokušao pomoći u rješavanju raznih problema, poput komunalne infrastrukture, dugova, pa i nekih zakona koji će uskoro zaživjeti – rekao je Hajdaš Dončić.

“Apsolutno neprihvatljivo”

Vešligaj je pak istaknuo kako je u Hrvatskom saboru nastojao braniti boje Krapinsko – zagorske županije.
– Jedan od najvažnijih zakona, a koji se odnosio na lokalnu samoupravu, bio je Zakon o komunalnom gospodarstvu. Prvi sam reagirao na jedan štetan prijedlog Zakona koji je bio u prvom čitanju i drago mi je da je taj prijedlog zakona izmijenjen. Reagirali smo i na štetan prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Imamo i obećanja Vlade da će se riješiti problem klizišta, kojih na području županije ima 300, a šteta je preko sto milijuna kuna, s time da je za sanaciju do sada došlo samo tri milijuna kuna, stoga očekujem neke pomake – rekao je Vešligaj, dodavši i kako je Vlada ovih dana uputila u saborsku proceduru Zakon o brdsko – planinskim područjima, s kojim također nije zadovoljan.
Hajdaš Dončić je komentirao i situaciju u SDP-u, istaknuvši kako ne namjerava dati ostavku na mjesto saborskog zastupnika, iako ga je Glavni odbor stranke suspendirao na dvije godine.
– Ostavka na mjesto saborskog zastupnika razgovor je nekih populističkih stranaka i to je meni apsolutno neprihvatljivo, iz nekoliko razloga. Prvi je taj da sam izabran s velikim brojem preferencijalnih glasova, preko 20 tisuća, izabrali su me građani, tako da ne znam kome bih zapravo dao ostavku. S druge strane, da 23-24 zastupnika daju ostavku na mjesto saborskih zastupnika, na njihovo bi mjesto vjerojatno ušli HNS-ovci i na taj bi se način samo jačala vladajuća koalicija. A što se tiče mjesta potpredsjednika Hrvatskog sabora, odluku o tome donosi klub zastupnika SDP-a i kakvu god odluku donese u rujnu, prije zasjedanja Sabora, ja ću je poštovati – rekao je Hajdaš Dončić.

“Nismo tajna sekta”

Podsjetimo, za predsjednika Kluba SDP-a u četvrtak je izabran predsjednik stranke Davor Bernardić, čiju ostavku traži zagorski SDP.
– Mislim da će do devetog mjeseca u SDP-u prevladati razum i da će se te stvari riješiti. Danas ili sutra uložit ćemo žalbu na suspenziju jer ima jako puno nestatutarnih elemenata, koje ćemo i navesti u žalbi. U 21. stoljeću, u doba modernih komunikacija, mislim da svatko ima pravo bilo gdje verbalizirati svoja stajališta i pričati ono što valja i što ne valja. Nismo niti tajna sekta niti tajna družba i ako je netko nezadovoljan, može to javno artikulirati – zaključio je Hajdaš Dončić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba