U sklopu EU projekta pod nazivom “Zaposli – Educiraj – Pomozi”, Društvo Crvenog križa Varaždinske županije zaposlit će 29 gerontodomaćica, koje će skrbiti o 145 starijih osoba. Radi se o ženama koje su starije od 50 godina te su nezaposlene duže vrijeme.
Projekt je vrijedan 4.539.126,68 kuna, a svečano potpisivanje i uručivanje ugovora održano je prošli tjedan u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u Zagrebu. Ugovor su potpisali ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, u prisustvu zamjenika župana Varaždinske županije Roberta Vugrina.

30 mjeseci

Projekt, koji je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije prijavilo s još tri grada i šest općina na javni poziv “Zaželi – Program zapošljavanja žena”, financira se iz Europskog socijalnog fonda u stopostotnom iznosu, a provodit će se 30 mjeseci.
– Izuzetno smo ponosni na dobiveni novac. Zaposlit ćemo ukupno 29 gerontodomaćica i dvoje administratora, a najvažnije je da svih 145 krajnjih korisnika dobiju potrebnu skrb i pažnju – rekao je Nebojša Buđanovac, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije.
Projekt obuhvaća gradove Ivanec, Novi Marof i Varaždinske Toplice te općine Breznički Hum, Gornji Kneginec, Klenovnik, Maruševec, Sračinec i Visoko, koji po zadnjem mjerenju indeksa razvijenosti spadaju u treću kategoriju razvijenosti sa stopom od 75 do 100 posto državnog prosjeka. Kao partneri, bit će uključena Gradska društva Crvenog križa Ivanec i Novi Marof, koja posjeduju evidencije o osobama u socijalno – zaštitnoj potrebi.
– Ovo je jako vrijedan projekt, jer će gerontodomaćice starijim osobama pomagati kod jednostavnijih kućanskih poslova, poput održavanja okućnice, kuhanja, donošenja lijekova i slično. Svaka od 29 gerontodomaćica će voditi brigu o pet korisnika i svakodnevno će ih obilaziti te im stajati na raspolaganju. Važno je naglasiti da su se na javni poziv “Zaželi” prijavila i druga društva Crvenog križa te gradovi i općine iz Varaždinske županije, poput Ludbrega i Varaždina, pa će ukupni broj gerontodomaćica biti puno veći – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Radni potencijal

Uz to što će starije osobe imati osiguranu svakodnevnu skrb, vrijednost projekta je i, kao što je već spomenuto, u tome što će se osigurati zaposlenje teže zapošljivim ženama. Prema podacima HZZ-a od svibnja 2017., u Varaždinskoj županiji je 2187 nezaposlenih žena, od čega 769 starijih od 50 godina, što iznosi 34,45 posto.
– Žene starije od 50 godina s najviše srednjom stručnom spremom, koje su na Zavodu za zapošljavanje duže vrijeme, imaju jako male šanse da na redovit način pronađu posao. Sada će, uz redovitu plaću, imati i mogućnost prekvalifikacije – naveo je Vugrin.
Cilj projekta „Zaposli – Educiraj – Pomozi” je formalnim educiranjem osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja u Varaždinskoj županiji, što će podići njihovu konkurentnost na tržištu rada, kao i pružanje pomoći starijim osobama i osobama u nepovoljnom socijalnom položaju, čime im se želi omogućiti što bolje uvjete za život.