“PROVJERENO” DONOSI: ZLATARBISTRIČKA TVORNICA U KOJOJ JE NORMA VAŽNIJA OD ČOVJEKA

POTRESNA SVJEDOČANSTVA DJELATNIKA BOXMARKA: Za radnog vremena nema odlaska na wc, nema vode i nema razgovora među zaposlenicima

Objavljeno: 10.07.2018. zagorjeinternational

Ustrašenost, nesanica i gubitak volje za životom, bili su simptomi s kojima su godinama u ordinaciju Nikice Božović, liječnice obiteljske medicine koja je vodila ambulantu u Konjščini sve do prije godinu dana, kada je otišla u mirovinu, dolazili zaposlenici Boxmarka, poznate kompanije za proizvodnju kožnih navlake koja svoj pogon ima i u Zatar Bistrici.
Za suzama u očima radnici su napokon odlučili stati pred kamere “Provjerenog”, poznate emisije Nove TV, kako bi napokon čitavoj Hrvatskoj otkrili kako je bilo svakodnevno odlaziti na posao u tvornicu u kojoj je norma važnija od čovjeka.

Napadaj stresa

Kako je rekla 22-godišnja Martina Topolski, koja je zbog stresa završila na bolovanju, a potom i dobila otkaz, žene se u ovom zlatarbistričkom pogonu za vrijeme osmosatnog radnog vremena ne usude otići na wc niti da bi promijenile uložak.

FOTO: screenshot Nova Tv

– I ja sam mnogo puta tako na hlačama imala fleku, jednostavno se nisam usudila otići na wc promijeniti uložak. Osobne stvari ne smijemo imati, mobitel ne smijemo imati kraj sebe. Ja sam se na kraju uspaničarila i dobila sam napadaj stresa – otkrila je Martina za Novu TV, a njezina kolegica Marijana Nemčić pojasnila je zašto zaposlenici ne smiju na wc.
– Za wc izgubiš dvije – tri minute i nemaš normu. A ako nemaš normu, skida ti se s plaće – kaže Marijana.

FOTO: screenshot Nova Tv

Da ovakav tretman nije bio namijenjen samo ženama, dokaz je Mladen Petaj, koji je zbog slomljenog zgloba na poslu također završio na bolovanju, a naposlijetku i dobio otkaz, uz komentar svoga nadređenoga, da bi bilo najbolje da je slomio obje ruke.
– Ne smiješ na stroju imati bočicu vode i moraš stajati doslovno mirno. Ja sam jednom podignuo nogu da je odmorim, na jednu prečku na stroju. U istom momentu dolazi nadređeni i počinje prodika, kako to stojim – kaže Mladen.

FOTO: screenshot Nova Tv

Boje se bolovanja

Među radnicima je zabranjen i razgovor, a ako su uhvaćeni u tom prekršaju, dobivaju usmenu opomenu, ili, u gorem slučaju, pismenu opomenu, što znači da će se to odraziti na njihovu plaću.
Doktorica Božinović godinama je radnicima ispisivala recepte za tablete za smirenje ili, u težim slučajevima, lijekove protiv depresije, a ono što je bilo zajedničko svima koji bi dolazili u njezinu ordinaciju, bilo zbog problema sa živcima, bilo zbog drugih zdravstvenih problema uzrokovanih konstantnim radom u jednom položaju, bilo je to da nitko nije želio na bolovanje. Točnije, nitko se na to nije ni usudio pomisliti.

FOTO: screenshot Nova Tv

Dan nakon puštanja najave emisije na Novoj TV, na teren je izašla inspekcija rada, no još nije poznato jesu li utvrđene nepravilnosti. Za portal Varaždinski.hr, na novinarski upit vezan uz navode iznesene u prilogu, iz Boxmarka su kratko odgovorili kako su trenutno zaokupljeni dobivanjem novih projekata od svojih kupaca za automobilsku industriju te kako će u skoro vrijeme poslati svoje komentare na navode iznesene u prilogu.
Cijelu priču i potresna svjedočanstva radnika Boxmarka, poslušajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba