DEMOGRAFSKE MJERE: Državne tajnice iz Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike nakon radionica u Krapinskim Toplicama, održale sastanak i s vodstvom zagorske organizacije HDZ-a

Za poboljšanje infrastrukture u zagorskim dječjim vrtićima 4,1 mil. kuna je već odobreno, očekuju se i sredstva za produljenja radnog vremena vrtića

Objavljeno: 09.07.2018. Alen Brodar

Državne tajnice iz Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, Margareta Mađerić i Maja Pletikosa, posjetiti Županijsku organizaciju HDZ-a KZŽ, gdje su održale sastanak sa saborskim zastupnikom i predsjednikom zagorskog HDZ-a Žarkom Tušekom, krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem te ostalim dužnosnicima i tijelima stranke. Državne tajnice u Krapinu su stigle iz Krapinskih Toplica, gdje je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo dvije radionice, kojima je cilj bio potaknuti potencijalne prijavitelje na dva natječaja, koja su raspisana iz Europskog socijalnog fonda. Radi se o projektima “Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II” te “Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport”.

Kvalitetniji standard

– Predstavljeni su i svi programi i projekti koje naše Ministarstvo raspisuje, a vezani su uz bolji i kvalitetniji standard djece, obitelji i mladih u Hrvatskoj. Naravno da smo onda odlučili održati i sastanak sa saborskim zastupnikom Žarkom Tušekom i gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem, porazgovarati o svim nadolazećim projektima i onima koji se već provode. Jedan od njih, za koji se uskoro očekuje i potpisivanje ugovora, je poboljšanje infrastrukture u dječjim vrtićima, gdje imamo niz gradova i općina iz Krapinsko – zagorske županije kojima su odobreni projekti. Očekujemo i prijave na Europski socijalni fond za produljenje radnog vremena vrtića, gdje je Ministarstvo po prvi puta raspisalo natječaj, kojim se predviđa rad u smjenama, popodnevni rad ili produženi boravak djece u vrtićima – pojasnila je državna tajnica Mađerić. Upravo je grad Krapina jedan od dobitnika sredstava za proširenje gradskog dječjeg vrtića “Gustav Krklec”.

– Ono što smo vidjeli prilikom izrade izmjena i dopuna gradskog proračuna, jest da su nam se značajno povećala izdvajanja za sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima. Puno se više djece upisuje, a mislim da su razlog tome prvenstveno pozitivni trendovi na tržištu rada, dobar dio roditelja našao je posao. Stoga smo se odlučili javiti na natječaj Ministarstva, za dogradnju gradskog dječjeg vrtića, kako bismo omogućili upis još dvije dječje grupe, odnosno mogli smjestiti još 35 – 40 djece, ovisno o tome kakve će grupe biti najpotrebnije. Za tu namjenu odobreno nam je 650.000 kuna, dok će Grad Krapina sufinancirati preostale dio troškova. Javili smo se i na natječaj za produženo radno vrijeme gradskog dječjeg vrtića, gdje smo dobili obavijest da smo prošli administrativnu provjeru i da je projekt u fazi ocjenjivanja te se iskreno nadamo pozitivnom ishodu, kako bi roditelji koji rade duže i izvan područja grada Krapine, mogli biti sigurni da će im djeca moći duže ostati u vrtiću – najavio je gradonačelnik Gregurović, na kojeg se nadovezao Žarko Tušek, rekavši da je povod sastanka niz mjera koje Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike provodi, što nacionalnih, što kroz europske fondove.

Niz mjera

– Te su mjere iznimno važne za očuvanje života u ruralnim područjima. Posebno bih želio istaknuti 4,1 milijuna kuna koji su nedavno došli za projekte dječjih vrtića na području Krapinsko – zagorske županije. To je ozbiljan novac i vjerujem da će se vrlo korisno iskoristiti te da će biti poticaj, s jedne strane, očuvanju osnovnog životnog standarda za naše ljude, a s druge strane i ukupnoj demografskoj politici koja se provodi. To su samo neke od niza mjera koje se moraju stvarati, a potom i realizirati, kako bi naša demografska slika bila bolja. U svakom slučaju, Ministarstvo radi ozbiljne napore i ja im čestitam na tome, jer su dio naše zajedničke politike – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba