Već gotovo mjesec dana Hrvatsku trese nogometna groznica, osobito nakon što je hrvatska reprezentacija počela nizati uspjehe te je ušla među četiri najbolje reprezentacije svijeta. Fotografije slavlja na gradskim trgovima i ulicama obišle su cijeli svijet, no, zbog upotrebe pirotehničkih sredstava za vrijeme proslave pobjede naše reprezentacije, u više navrata izbili su požari.
Nakon utakmice između Hrvatske i Islanda, odigrane 26. lipnja, ispaljena signalna raketa izazvala je požar u Podgori. Na intervenciju je izašlo 18 vozila i 105 vatrogasaca iz DVD-ova: Podgora, Tučepi, Makarska, Promajna, Baška Voda, Brela i dislokacija Javne vatrogasne postrojbe Sisak.

Signalne rakete

I proslava pobjede nad Rusijom u subotu, 7. srpnja, nije prošla bez intervencija za makarske vatrogasce. DVD Makarska je zaprimio dojavu o požarima na području poluotoka Osejava i Sveti Petar, koji su također izazvani ispaljenim signalnim raketama. S obzirom na to da su požari izbili po jakoj buri, odmah je na teren upućeno pet vozila i 15 vatrogasaca, koji su sva tri požara brzo stavili pod kontrolu.
Na otoku Galešnjaku, koji je zbog svog srcolikog izgleda postao jedan od hrvatskih simbola u turističkom svijetu, skupina navijača je u petak, 6. srpnja, organizirala paljenje
baklji za potrebe milenijske fotografije, kako bi na taj način poslali podršku reprezentaciji. Međutim, došlo je do požara koji su brzom intervencijom ugasili vatrogasci DVD-a Sveti Filip i Jakov.
Hrvatska vatrogasna zajednica stoga preporučuje svima da bodre reprezentaciju bez korištenja pirotehničkih sredstava.
– Požarna sezona je u tijeku, a ispaljena raketa ili drugo pirotehničko sredstvo može brzo zapaliti suho raslinje. Uz požare otvorenog prostora, mogući su i požari objekata ili prometnih sredstava izazvani pirotehnikom, stoga se preporučuje organizatorima gledanja utakmica na otvorenom ili u ugostiteljskim objektima da pripreme sredstva za gašenje, kako bi mogli brzo reagirati u slučaju požara. Ukoliko ipak dođe do požara, odmah je potrebno kontaktirati vatrogasce na 193 – istaknuto je u priopćenju HVZ-a.

Novčane kazne

VZ također upozorava da će se, sukladno Zakonu o zaštiti od požara, novčanom kaznom u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kazniti za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15 tisuća kuna.
– Srce je vatreno, ali navijajmo pametno! – poručuju hrvatski vatrogasci.