VELIK DOGAĐAJ ZA KRAPINU: Crkva sv. Nikole biskupa nije bila dovoljno velika za sve vjernike – mlada misa vlč. Tonija Potrebića pratila se i na videozidu

ŽUPNIK ŠESTAK: Dragi Toni, budi svećenik koji govori verbalno, ali i svim svojim životom i radom

Objavljeno: 08.07.2018. Alen Brodar

Nakon tri dana duhovne priprave sve je u krapinskoj župi sv. Nikole biskupa bilo spremno za veliko slavlje, jer je zadnja mlada misa u ovoj župi bila prije 66 godina koju je tada predslavio vlč. Ivica Hršak.

Mlada misa vlč. Tonija Potrebića, novog svećenika Zagrebačke nadbiskupije koju je ove nedjelje slavio u crkvi sv. Nikole biskupa u Krapini, svojoj rodnoj župi, bila je velik događaj ne samo za njega osobno već i za grad iz kojega potječe, što se moglo vidjeti i po mnoštvu okupljenih vjernika.

Nakon dirljivog roditeljskog blagoslova ispred roditeljskog doma, procesija se uputila prema župnoj crkvi sv. Nikole biskupa. Procesiju su krasile narodne nošnje, vatrogasci u svečanim odorama, kuburaši i druge udruge te mnoštvo vjernika župe i okolice. Geslo mlade mise vlč. Tonija glasilo je: “Kruh za život svijeta”. Svečanu je Euharistiju posebno obilježila prisutnost velikog broja svećenika, župljana i mladomisnikovih prijatelja, te, između ostalih, gradonačelnika Krapine Zorana Gregurovića, koji je mladom svećeniku čestitao i poželio sve najbolje na putu koji je izabrao ističući svoj ponos i ponos cijelog grada.

Ponos i radost

Na početku misnoga slavlja, mladomisnika je u ime župe pozdravio Domagoj Vincelj, franjevački postulant, koji je između ostalog rekao:

– Ti predaješ svoj život Kruhu za život svijeta. U ovom trenutku nema snažnije poruke za iscrpljeno i duhovno gladno čovječanstvo. Početak blagovanja tog Kruha je današnji dan i Tvoja Mlada misa, radost ove župne zajednice i radost tvoje obitelji koja te slijedi srcem i molitvama. U ime župljana Župe Krapina, ganutih tvojim svećeništvom, želim ti da se nikad ne oglušiš na Božji poziv, na žrtvu ljubavi koju Bog očekuje od tebe, bez obzira na moguća životna iskušenja. Tvojom pobožnošću i tvojim molitvama, župna zajednica i naročito tvoja obitelj steći će mnoge milosti za bolji, pravedniji i mirniji život – zaključio je Vincelj.

– Imati svećenika, mladomisnika iz župe, veliki je to ponos i radost, kako za župljane, tako i za župnika – istaknuo je domaći župnik Tomica Šestak te dodao:

– Nakon roditeljskog blagoslova pred obiteljskom kućom, učinili smo jedno putovanje, put, hodočašće – procesiju, od ulice Kardinala Stepinca 6, do ove naše župne Crkve sv. Nikole. Neka nam to bude slika putovanja vjerničkog života i povezanosti obiteljskog i vjerničkog (župnog) putovanja. No, neka to bude i prisjećanje putovanja našeg mladomisnika od odlaska iz obitelji u bogosloviju do ovog današnjeg cilja kojeg slavi naš mladomisnik i svi mi zajedno s njime. Sakrament svetog reda je na osobiti način usmjeren za druge. Sakrament svetog reda nitko ne prima samo za sebe. Primamo ga prvotno da bismo mogli biti onaj sveopći sakrament – Crkvu. Ljudi od svećenika od uvijek puno očekuju. Očekuju i danas u mnogo čemu, na različitim područjima života. Očekuju od njega prije svega riječ Božju, riječ Crkve, riječ ljudsku. Teško je to uvijek ispuniti očekivanja. Svećenik postaje društveno značajan naročito time da vrši svoju posebnu službu, koju nitko drugi ne može vršiti. Kao čovjek vjere i kao čovjek molitve, on laicima, vjernicima, treba biti svjetlo i snaga za službu u svijetu koja im je naložena. Dragi Toni, budi svećenik koji govori verbalno, ali i svim svojim životom i radom – poželio je mladomisniku župnik Šestak.

Dar – misnica i kalež

Prigodne riječi homilije i ohrabrenja uputio je i vlč. Andrija Miličević, pomoćni duhovnik Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. On je sve okupljene, a na poseban način mladomisnika, pozvao da Bogu bude i ostane vjeran, a to će najbolje i jedino postići samo ako svakog dana iznova Bogu bude zahvaljivao na službi za koju ga je odabrao. Zaključujući propovijed, vlč. Miličević je mladomisniku Toniju, nazočnim svećenicima i vjernicima zaželio da ova Mlada misa bude poticaj i otvaranje njihovih duša za prostor Božje prisutnosti, kako bi činili dobro među ljudima.

Mladomisnik je na dar od župljana dobio misnicu i kalež, a na misnog slavlja vlč. Toni se zahvalio najprije Gospodinu Bogu i roditeljima, djedu i baki, sestri i bratu. Posebnu riječ zahvale izrekao je župniku Tomici, koji je cijelo vrijeme bio njegov oslonac, ruka koja ga je vodila kroz životno opredjeljenje, onaj koji je bio uvijek uz njega u tuzi, sreći, uspjesima i padovima. Riječi zahvale izrekao je i župljanima te svima koji su s njime došli podijeliti radost mladomisničkog slavlja. Nakon Euharistijskog slavlja, mladomisnik je podijelio svoj mladomisnički blagoslov roditeljima i rodbini te svećenicima, dok su ostali vjernici imali za to priliku nakon Marijanske pobožnosti u crkvi Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu na kojoj se okupio ponovno veliki broj vjernika.

Nakon vlč. Kristijana Tušeka iz Mihovljana, i vlč. Tonija Potrebića iz Krapine, proslave mladih misa predstoje još Alenu Vrbeku iz Svetog Križa Začretja i Matiji Novačkom iz Lobora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba