DOBRE VIJESTI: U SKLOPU PROGRAMA PODRŠKE BRDSKO – PLANINSKIM PODRUČJIMA, U ZAGORJE, OD UKUPNO DESET, OTIŠLO NEŠTO VIŠE OD TRI MILIJUNA KUNA

Sanirat će se klizišta i nerazvrstane ceste u šest zagorskih općina, najviše sredstava Đurmancu – 800 tisuća kuna za sanaciju tri klizišta

Objavljeno: 06.07.2018. Jelena Jazbec

U četvrtak je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala s korisnicima ugovore za 28 projekata ukupne vrijednosti 10 milijuna kuna prema Programu podrške brdsko – planinskim područjima u sanaciji infrastrukturnih projekata.
Cilj programa je pomoć jedinicama lokalne samouprave pri otklanjanju šteta nastalih na infrastrukturnim građevinama uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko – planinska područja, kao što su sanacija klizišta, odrona, šumskih puteva i sl., što će doprinijeti održivosti razvoja lokalne zajednice, u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i poboljšanju kvalitete života lokalnog stanovništva.

Ravnomjerni razvoj

– Ravnomjerni razvoj svih područja Republike Hrvatske jedan je od naših najvažnijih ciljeva, pa je tako tijekom 2017. i 2018. godine, Ministarstvo u regionalni razvoj uložilo ukupno 705 milijuna kuna, što je tri puta više nego tijekom četverogodišnjeg razdoblja od 2012. do 2015. godine, kada je ukupno uloženo svega 207 milijuna kuna – naglasila je ministrica Žalac.
Prilikom potpisivanja ugovora, ministrica Žalac je najavila prijedloge novog Zakona o brdsko – planinskim područjima te Zakona o potpomognutim područjima, koji imaju za cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala, kako potpomognutih, tako i brdsko – planinskih područja, pridonijeti njihovom gospodarskom i svekolikom razvoju u skladu s njihovim posebnostima i načelima održivog razvoja. Prisutnima se obratio i načelnik općine Ljubešćica Nenad Horvatić, koji je Ministarstvu zahvalio na suradnji i iznimnom trudu, u cilju razvoja brdsko – planinskih i potpomognutih područja.

Odobrene potpore

Od zagorskih jedinica lokalne samouprave, Općina Radoboj dobila je 300 tisuća kuna za sanaciju nerazvrstanih cesta i 300 tisuća kuna za sanaciju klizišta; Općina Jesenje, 200 tisuća kuna za sanaciju klizišta na nerazvrstanoj cesti Cerje Jesenjsko; Općina Lobor, 550 tisuća kuna za sanaciju prometne infrastrukture na nerazvrstanoj cesti – klizište Štrekica – Behini i 100 tisuća kuna za sanaciju prometne infrastrukture na nerazvrstanoj cesti; Općina Budinščina, 600 tisuća kuna za sanaciju usjeka od odrona – klizišta i modernizacija nerazvrstane ceste Pljušec – Macan Brijeg; Općina Novi Golubovec, 160 tisuća kuna za sanaciju nerazvrstanog puta Ž2 127 – D35 Novi Golubovec i Općina Đurmanec, 200 tisuća kuna za sanaciju klizišra “Krušlini” u naselju Prigorje, 400 tisuća kuna za sanaciju klizišta u naselju Goričanovec i 200 tisuća kuna za sanaciju klizišta Hlevnica. U Zagorje je tako otišlo 3.010.000 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba