KRAJ SPOMENIKA IZIDORU ŠTROKU U KRAPINI OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

“S ponosom polažemo vijenac za sve one koji su dali svoje živote u partizanskim jedinicama u Drugom svjetskom ratu”

Objavljeno: 21.06.2018. zagorjeinternational

Povodom sutrašnjeg Dana antifašističke borbe, položeni su vijenci kod spomenika Izidoru Štroku u Krapini.
– Početkom antifašističke borbe, smatra se formiranje prvog Sisačkog partizanskog odreda, koji su hrvatski komunisti i antifašisti osnovali na dan napada Njemačke na Sovjetski Savez, poznata akcija Barbarosa. Zapravo je to bila prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj poraženoj Europi i imala je jako veliki odjek. Svrstavanje Narodnooslobodilačke borbe na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu i stvaranje avnojskih granica, uz Ustav Jugoslavije iz 1974. godine, doprinijeli su da mi možemo formirati samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, s time da najveću zaslugu za to imaju hrvatski branitelji – istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Stvaranje uvjeta

– Naravno da su se tom Narodnooslobodilačkom borbom stvorili uvjeti da se Istra, dio Dalmacije i otoka pripoji majci Hrvatskoj. Jednako kao što naglašavamo da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga u Domovinskom ratu, isto tako s ponosom naglašavamo da je Josip Broz Tito bio na čelu antifašističkog pokreta i oslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, stoga smo danas s ponosom položili vijenac za sve one koji su dali svoju žrtvu, svoje živote u Drugom svjetskom ratu u partizanskim jedinicama – zaključio je Kolar, koji je vijence položio zajedno sa svojim zamjenicima Jasnom Petek i Anđelkom Ferekom – Jambrekom, a bio je tu i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina.

Znak pijeteta

– Smatram da nas na ovo obilježavanje obavezuje povijest, sve ono što se događalo, kao i ljudi koji su živjeli u određenom trenutku i koji su se zbog svojih uvjerenja opredijelili za antifašističku borbu. Ovdje imamo Izidora Štroka, koji je, kao što znamo, bio španski borac i mislim da možemo biti ponosni mi u Krapini što smo i u tom segmentu imali svoje predstavnike – rekao je Kozina.
Svake godine obilježavanju Dana antifašističke borbe pridružuje se i Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko – zagorske županije.
– Dolazimo svake godine kako bismo odali počast narodnom heroju i španskom borcu Izidoru Štroku, u znak pijeteta prema sudioniku narodnooslobodilačkog rata – rekao je Đorđije Popović, predsjednik Zajednice. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba