Nakon što su čelnici HNS-a i HDZ-a reagirali na optužbe SDP-a da Ministarstvo graditeljstva novac nije dodijelilo ni jednoj njihovoj jedinici lokalne samouprave, nazvavši to populizmom, saborski zastupnik SDP-a Marko Vešligaj ponovno im odgovara:

“SDP dobiva novac, ali iz EU natječaja. Kada i nacionalni budu tako transparentni, neće nas se više moći zaobilaziti kao sada”

Objavljeno: 20.06.2018. Alen Brodar

Nakon našeg teksta od utorka, u kojem je zagorski SDP priopćenjem izrazio nezadovoljstvo, jer na temelju javnog poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja nije dodijelilo novac ni jednoj zagorskoj jedinici lokalne samouprave u kojoj je na čelu SDP, na što su reagirali predsjednik zagorskog HNS-a Anđelko Topolovec i predsjednik HDZ-a KZŽ Žarko Tušek, prozvavši to jeftinim prikupljanjem političkih bodova i populizmom, pregradski gradonačelnik i saborski zastupnik Marko Vešligaj ponovno je reagirao.

“Nije bitna boja”

Podsjetimo, Topolovec je rekao da je “način raspodjele sredstava jasan, a uvjeti natječaja i kriteriji javni i transparentni. Svaka kuna dobrodošla je u Zagorje i sada propitkivati da li je ona crvene, plave ili narančaste boje pomalo je licemjerno”, dok je Tušek nabrojio elektrifikaciju pruge Zaprešić – Zabok, cestogradnju te Aglomeraciju Zabok, projekte vrijedne više stotina milijuna kuna, dodavši da je u Zagorju u tijeku investicijski ciklus od, sada već gotovo 1,5 milijardi kuna.
– Iskreno partnerstvo Vlade i jedinica lokalne samouprave, upravo je politika aktualne Vlade i premijera Plenkovića. Osobno sam primijetio ogromne državne potpore koje upravo dolaze u gradove gdje je SDP na vlasti i osobno sam čestitao njihovim čelnicima. Siguran sam da to i oni mogu potvrditi, a i brojke su dostupne svima. Mi radimo svoj posao, i brojke su neumoljive – rekao je Tušek, poručivši SDP-u da, umjesto da se bave obmanama, počinju realizirati masterplanove koje godinama “prodaju” ljudima u kampanjama i projekte koji su u katalogu onoga što su oni obećali sa županijske razine.
No Vešligaj im ponovno odgovara:
– Ne čudi što kolega saborski zastupnik Tušek, koji nikada nije dobio povjerenje građana da upravlja jedinicom lokalne ili regionalne samouprave, ne zna razliku između nacionalnih i europskih fondova, ali je čudno da jedan načelnik općine miješa to dvoje. Činjenica da SDP-ovi gradovi i općine kontinuirano ostvaruju potpore na projektima EU fondova, gdje su kriteriji posve jasni i transparentni pokazuje da itekako znamo što radimo. Podsjetimo da smo, osim za energetsku obnovu, dobili i bespovratna sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta, kao i za asfaltiranje ceste C1-Petrovina-Menjački, sve iz EU fondova. Na svakom od tih natječaja kriteriji su bili unaprijed poznati, jasno određeni, a liste bodovanja objavljene. Već prilikom objave natječaja dostupni su opći i posebni uvjeti ugovora o financiranju projektne prijave te su poznata prava i obaveze.

Najviše klizišta

Kad ministarstva za sredstva iz državnog proračuna postave jednako transparentne kriterije, onda nas više ni tamo neće moći izbjeći. Zasad je situacija takva da unatoč kvalitetnim projektima neki gradovi i općine i dalje ne uspijevaju dobiti sredstva ni na jednom natječaju, primjeri općina Tuhelj i Svetog Križa Začretja najbolji su dokazi za to. Je li to rad za razvoj svakog kutka našeg Zagorja? Pregrada ima daleko najveću mrežu makadamskih cesta na području Krapinsko-zagorske županije, duljine čak 161,70 km, a na natječaju koji je namijenjen za njihovo uređenje dobijemo nula kuna. Također, na području Pregrade nalazi se i najviše klizišta u Krapinsko – zagorskoj županiji, njih čak 33, za čiju je sanaciju potrebno 8,5 milijuna kuna, a od Ministarstva graditeljstva dobili smo skoro najmanji iznos na natječaju – 140.000 kn za sanaciju jednog klizišta. Pitamo se, je li to ujednačavanje stanja u hrvatskim gradovima i općinama? – zaključuje Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba