DANAS NOVI, JEDNOSATNI PROSVJED “STOP rastu cijena goriva“ – HOĆETE LI SE ODAZVATI?

IZ ZAGORSKE POLICIJE UPOZORAVAJU: Postupat ćemo prema prekršiteljima koji će ugrožavati druge sudionike u prometu ili ometati odvijanje prometa

Objavljeno: 20.06.2018. AB

Nakon prve akcije koju su nazvali “generalna proba”, kada su automobili stajali deset minuta, koordinatori građanske inicijative “STOP rastu cijena goriva” su za danas od 15.30 do 16.30 sati najavili novi prosvjed, kada će ponovno građani iz protesta ugasiti motore svojih vozila u cijeloj Hrvatskoj.

– Ovog puta bit će to velika akcija, jer nakon onog petka, na stotine građana javlja nam se da se da bi se mogli samoorganizirati po svim hrvatskim gradovima i mjestima – poručuju koordinatori građanske inicijative.

Apel policije

Prema policijskom izvješću, 2572 vozila sudjelovala su u blokadama hrvatskih prometnica prošlog petka, a ovog puta očekuje ih se barem 10 tisuća.

– Građanska inicijativa ne organizira niti punktove, niti građane. Građani se samoorganiziraju i samoodgovorno sudjeluju u akciji #ugasimotor. Na nama je da pozovemo građane RH da se bore za svoja prava, a ovog puta to znači svi: pješaci, biciklisti, motoristi, vozači svih kategorija…

No, budući da se radi u jednosatnom zaustavljanju prometa, upitali smo u PU krapinsko – zagorskoj, kako se planira postupati prema prosvjednicima.

– Pozivamo građane na poštivanje prometnih propisa, koji osiguravaju sigurno i nesmetano odvijanje prometa za sve sudionike. Što znači, ako će bilo koji vozač ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa, policija će postupati prema takvim prekršiteljima – rekao nam je glasnogovornik PU krapinsko – zagorske Zoran Lončar, objasnivši da se, ako se stane kraj ceste, to ne smatra smetnjom za odvijanje prometa, ali da se stajanjem nasred ceste ili raskršća, ugrožava promet.

Sprječavanje hitne

Naravno, takav zastoj može biti opasan i ugroziti živote, jer u tom periodu, primjerice, onemogućava hitnoj pomoći ili vatrogascima nesmetani i pravovremeni izlazak na intervencije. Nadajmo se stoga da će prosvjed ispuniti svrhu, odnosno odaslati poruku zbog koje se organizira, a da pritom neće spriječiti hitnu pomoć da nekome spasi život, vatrogasce da negdje ugase požar, ili bilo koju drugu hitnu intervenciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba