“FOTOSOFIA”: LEGENDARNI HOYKA 13. PUTA U TUHELJSKIM TOPLICAMA OKUPIO MLADE NADE MODNE FOTOGRAFIJE

CELEBRITY EKIPA U ZAGORJU: Maja Bajamić, Rene Bitorajac, Mario Petreković i brojni drugi odlično se zabavili pozirajući seminaristima

Objavljeno: 20.06.2018. JJ

Kako izgleda jedan dan u životu profesionalnog modnog fotografa, iskusili su polaznici trinaeste “Fotosofije”, seminara za naprednu fotografiju, koji se od 10. do 17. lipnja održao u Termama Tuhelj, pod umjetničkim vodstvom zagrebačkog fotografa Damira Hoyke. Petnaest seminarista učilo je kako voditi modela kroz snimanje, gdje pozicionirati svjetlo te pronaći najbolju lokaciju za fotografiranje, a u tome im je pomagao Hoykin tim asistenata, na čelu s Franjom Matkovićem, jednim od najboljih modnih fotografa u Hrvatskoj.
Ove su godine seminaristi snimali kolekciju jesen/zima 2018./2019., koju su kreirali studenti diplomskog studija modnog dizajna s Tekstilno – tehnološkog fakulteta (TTF) Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom mentorice Jasminke Končić.
– Naše su kolekcije uvijek nadahnute globalnim promjenama i društvenim fenomenima, pa su migracije i dalje aktualne. No, za razliku od lani, kada su se inspirirali izbjeglicama koje prolaze kroz Hrvatsku, ove ih je godine nadahnulo iseljavanje Hrvata u inozemstvo. Kroz svoje su radove željeli skrenuti pozornost i na neke druge probleme, poput gomilanja odjeće i prekomjerne potrošnje, pa je tako prema ideji Dijane Zagorac nastao reciklirani sako načinjen od novih, ali i starih, već nošenih materijala – rekla je Jasminka Končić, pod čijem je mentorstvom nastala i kolekcija “Cut&Paste” Jelene Geštakovski (22) sa žičanim korzetima, kojom se želi upozoriti na problem kroničnog nezadovoljstva fizičkim izgledom, što vodi depresiji i pretjerivanju u estetskim operacijama. Jedan od najatraktivnijih modela na modnom snimanju bio je bež kaput od scuba materijala, dizajnerice Katarine Zmeškal, koja je inspiraciju pronašla u 60-ima, a taj je model, kojeg krase mnogobrojni džepovi, bio izložen i na izložbi “1960-e_prostor modne reinterpretacije”, koja je realizirana u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt, u sklopu velike izložbe “Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost”.

Pohvale studentima

Hoyka nije štedio pohvale za kreativnost studenata diplomskog studija.
– Odlično surađujemo s TTF-om jer nas vodi ista ideja – otvoriti put u svijet mode novim talentima. Uživam promatrati kako se svi na setu tijekom snimanja počinju spontano povezivati, razmjenjivati kontakte i veseliti se fotografijama koje će svima obogatiti bookove – rekao je Hoyka.
Ovogodišnji Fotosofia Fashion Team sačinjavali su modeli Ivana Crnoja, Ana Ušić i Sara Spinčić, koje su nosile modele Dijane Zagorac, Josipe Ščapec, Marka Petrića, Katarine Zmeškal, Mije Kovač, Ene Staničić, Jelene Geštakovski i Mihaele Brajković. Za make up su bile zaslužne Iva Grgurić, Mihaela Farkaš i Sofija Varga, o frizurama su brinule Nina Dundur i Ela Gračiš, a o stylingu Monika Hršak, kojoj su asistirale Mia Kovač, Katarina Zmeškal, Mihaela Brajković i Jelena Geštakovski.
Kao i svake godine, jedan je dan bio rezerviran za snimanje portreta glazbenika, sportaša, glumaca, tv-voditelja… Među poznatim osobama koje su pozirale, bilo je mnogo “veterana”, poput glumca Renea Bitorajca i komičara Marija Petrekovića, koji su već trinaest godina česti gosti Celebrity Daya, ali i neki kojima je to bilo prvo druženje na
“Fotosofiji”. Splitska pjevačica Maja Bajamić bila je najiščekivanija gošća, jer je na poziranje Hoykinim seminaristima stigla samo dva dana nakon pobjede u showu “Tvoje lice zvuči poznato”.
– Rado sam se odazvala pozivu jer volim fotografirati. Snimam mobitelom, a omiljeni su mi pejzaži, pogotovo iz kraja odakle su moji baka i djed. Volim fotkati prirodu, ali volim i selfije. Za dobar selfie najvažnije je svjetlo, a ja sam se sama naučila kako ga podesiti. Nakon fotkanja ne koristim filtere, već samo podesim tonove i fotka je spremna za objavu. I inače bi svima preporučila da ne gube vrijeme na filtere i obradu slika, već da radije vježbaju, pa će biti zadovoljni onime što su snimili i neće trebati sužavati bokove i “peglati” kritične dijelove tijela – rekla je Maja Bajamić.

Kreativni portreti

Zadovoljan organizacijom snimanja na “Fotosofiji” bio je i zagrebački televizijski voditelj Ljudevit Grgurić Grga, koji je na set stigao u pratnji kćeri Ive, make-up artistice koja je, uz vizažisticu Maju Samardžiju i frizerku Elu Gračiš, bila zadužena za besprijekoran izgled poznatih.
– Hoykini fotografi oduševili su me profesionalnim pristupom i pristojnošću. Doista mi je bio užitak pozirati. U karijeri sam često bio pred kamerama i mogu reći da su najbolje bile one fotke gdje sam s fotografom uspio stvoriti odnos povjerenja i poštovanja. A baš kao što je važan fotograf, važan je i dobar make-up artist – rekao je Grga, koji je strpljivo ispunjavao sve zahtjeve fotografa pa je, između ostaloga, bio i u ulozi majstora borilačkih vještina.
Osim Grge, seminaristi su se fantastično zabavili snimajući portrete Denisa i Harisa Ahmetaševića, dvojca iz benda Soulfingers, koji su donijeli dva kofera puna odijela i rekvizita. Na snimanje je s biciklističkog treninga po Zagorju stigao skijaš Natko Zrnčić Dim, a kao model, odlično se snašao i Ognjen Golubić, urednik i voditelj emisije “Dobro jutro, Hrvatska”.
– Za fotografa koji želi snimiti kreativni portret, najveća je sreća kada s druge strane objektiva ima modela koji je također pun ideja. A danas je većina seminarista iskusila upravo takvu situaciju, pa su se na setovima svi odlično zabavili – rekao je Damir Hoyka, voditelj seminara za naprednu fotografiju, koji je svojim seminaristima u mnogim slučajevima rado i asistirao.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba