ULAGANJE U TRADICIJU I OČUVANJE DJEDOVINE

Vlasnicima zagorskih tradicijskih i umjetničkih obrta dodijeljeno više od 76 tisuća kuna županijskih potpora

Objavljeno: 18.06.2018. zagorjeinternational

U prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina, dodijeljeni su ugovori vlasnicima tradicijskih i umjetničkih obrta koji su ostvarili potporu temeljem natječaja Krapinsko – zagorske županije.
– Krapinsko – zagorska županija još od 2005. godine konstantno osigurava sredstva u proračunu za pomoć tradicijskim obrtima. Tako je i ove godine osigurala sto tisuća kuna. Potpore se dodjeljuju za kupnju strojeva, opreme, alata i inventara za obavljanje osnovne djelatnosti, poboljšanje uvjeta rada radionice, uređenje poslovnog prostora, izlaganje na specijaliziranim sajmovima i izradu promidžbenog materijala. Ove je godine na natječaj pristiglo 18 zahtjeva i svi su zadovoljili uvjete, tako da je Krapinsko – zagorska županija osigurala 76.936 kuna. Ostatak, 25 tisuća kuna, u dogovoru s predsjednicom Ceha tradicijskih obrta Vlastom Hubicki, direktno će se dodijeliti Cehu – rekao je zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

Naučiti mlade

Dobitnicima novčanih potpora čestitao je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško.
– Možda to nije neki veliki novac, ali kontinuirano, iz godine u godinu, imamo otvorene natječaje i mislim da će svima vama pomoći da si nabavite novu opremu, nove alate. Svjesni smo da to nije popularno niti dohodovno zanimanje, ali moramo očuvati našu tradiciju, našu djedovinu, i na neki način naučiti mlade generacije da to isto rade i da nećemo zaboraviti neke stvari iz naše prošlosti i način na koji smo izrađivali sve ono po čemu je Zagorje poznato – istaknuo je Pleško.
Vlasta Hubicki, predsjednica Županijske skupštine i Ceha tradicijskih i umjetničkih obrta Obrtničke komore KZŽ, je pak istaknula kako se nada još većoj podršci svima koji se bave ovim zanimanjima.
– Gospodin Dragutin Ranogajec ide po novi mandat za predsjednika Hrvatske obrtničke komore i obećao mi je da će, kada bude izabran, već u nastupnom govoru spomenuti kako se u svom mandatu namjerava zalagati za tradicijske obrte. Nadam se da će se to i ostvariti – istaknula je Hubicki.

“Posla ima”

Među 18 korisnika koji su ostvarili pravo na županijsku potporu, je i 74-godišnji krapinski postolar Josip Hršak.
– Ova mi potpora puno znači, s obzirom na to da je ovo deficitarno zanimanje i uvijek mi nešto treba. Inače, ovim sam se poslom počeo baviti već s deset godina, radeći kod oca, koji je također bio postolarski obrtnik, tako da s cipelama sada radim već 63 godine. Zanimljivo je da nikad nisam imao šegrta jer se nitko nije interesirao za taj posao. Posla ima i dalje, ali ne kao nekad. Ljudi kupuju jeftinije cipele, koje im se jednostavno ne isplati popravljati – pojasnio nam je jedan od posljednjih zagorskih postolara. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba