SAŠA MUMINOVIĆ IZ OROSLAVSKOG AQUAFILCRO-a NOVI JE PREDSJEDNIK POSLOVNOG KLUBA SLOVENSKIH I HRVATSKIH GOSPODARSTVENIKA:

“Razvitak jednog susjeda, koristi i drugom – zajedno smo jači”

Objavljeno: 09.06.2018. Jelena Jazbec

Krajem svibnja je u zagrebačkom Hotelu Sheraton održana 12. skupština Poslovnog kluba slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika (SLO – CRO Poslovni klub). Radi se o klubu koji postoji već 16 godina, kao neprofitna udruga, s namjerom jačanja i promicanja ekonomskih odnosa Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Okuplja slovenske poduzetnike u Hrvatskoj, hrvatske u Sloveniji, te prijatelje Kluba, koji imaju interes i vide u Klubu priliku za poslovne susrete i druženja, a sve to u cilju promicanja, razvitka i unaprjeđenja slovensko – hrvatske suradnje u svim vidovima gospodarskog i društvenog života.
Istaknutiji članovi iz Krapinsko – zagorske županije su AquafilCRO iz Oroslavja, Fragmat H, sa sjedištem u Svetom Križu Začretju, Terme Tuhelj iz Tuheljskih Toplica i Vetropack Straža iz Huma na Sutli.

Prijatelji i suradnici

Na skupštini je za novog predsjednika Kluba izabran Saša Muminović, član Uprave oroslavskog AquafilCRO-a i slovenskog AquafilSLO-a, koji je na mjestu predsjednika zamijenio Gorana Berića. Muminović je 2014. godine, prema ocjeni CROME-a, bio među 14 najboljih hrvatskih menadžera, a nakon izbora za predsjednika SLO – CRO Poslovnog kluba, istaknuo je da u svom mandatu želi povećati članstvo te poticati uspostavu veza između gospodarstva i drugih važnih aktera ekonomske politike Hrvatske i Slovenije, da bi na kraju jedni u drugome vidjeli prijatelje, suradnike i partnere te uspostavili povjerenje.

– Dva su najvažnija obilježja slovensko – hrvatskih odnosa: nerazumijevanje na političkom planu, unatoč bliskosti u povijesti, jeziku i zemljopisu, te odlični gospodarski odnosi koji su već više od dva desetljeća u sjeni onog prvog. Najbolji je pokazatelj robna razmjena dviju država, koja je u 2012. godini iznosila 2,3 milijardi eura, a u 2017. godini, 3,7 milijardi. Vizija kluba je da razvitak jednog susjeda, koristi i drugom. Poslovica kaže, zajedno smo jači. Ali da bismo bili zajedno, moramo se susretati i družiti – rekao je Muminović, istaknuvši i izuzetno dobru suradnju s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Zagrebu.

“Poslovni doručak”

Za svoje članove i prijatelje, SLO – CRO Poslovni klub organizira predstavljanje poduzeća i organizacija te njihovih djelatnosti, a četiri puta godišnje i susrete na “Poslovnom doručku”, na kojem redovitu gostuju eminentni predstavnici političkog, gospodarskog i kulturnog života dviju država. Gost predavač na “Poslovnom doručku” nakon skupštine, bio je Primož Karpe, partner u regijski fokusiranom fondu “Blue Sea Capital”, te predsjednik Nadzornog odbora Nove Ljubljanske banke.
Tema predavanja je bila “Aktualno gospodarsko stanje i razvojni potencijali Slovenije i Hrvatske”. Karpe je u svom predavanju hrvatsko – slovenske odnose usporedio s Shakespeareovom dramom o sporu dviju obitelji koje su si u svemu veoma slične, no njihovi ponosni i tvrdoglavi članovi, ne slušaju jedni druge, do te mjere da nakon nekog vremena niti ne znaju zašto se svađaju, s vremenom postajući sve sličniji.

Shakespeare je tada ustvrdio da je takvo ponašanje, karakteristično za ljudsku prirodu, katastrofalno za gospodarstvo. Karpe je potaknuo članove SLO – CRO Poslovnog kluba iz Slovenije i Hrvatske da dignu glas i potaknu vlade da se postigne prijateljski dogovor.
– Gospodarstvo je ono što održava državu i hrani narod – zaključio je Karpe.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba