KRAVA CRVENA I KONJ LJILJAN ŠAMPIONSKA SU GRLA OVOGODIŠNJE 18. IZLOŽBE STOKE I 20. IZLOŽBE KONJA KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE

BOŽIDAR DOMITRAN, VLASNIK ŠAMPIONKE: Ne damo se, jer ako i mi odustanemo, neće više biti izložbe ni u Pregradi ni u Zlataru

Objavljeno: 02.06.2018. zagorjeinternational

Krava Crvena, vlasnika Božidara Domitrana iz Zlatara i konj Ljiljan, vlasnika Miroslava Vrčeka iz Martinca Orehovičkog, šampionska su grla ovogodišnje 18. Izložbe stoke i 20. Izložbe konja, održane danas na sajmišnom prostoru u Pregradi.
Šampionka, krava Crvena, ostvarila je proizvodnju od 9283 kilograma mlijeka u laktaciji u 305 dana. Imala je četvero teladi, a stara je šest godina.
– Krava Crvena je prvoklasna. Danas sam u Pregradu došao s tri grla, a prvotelka i junica su osvojile druga mjesta. Poljoprivredom se bavim od malih nogu, a intenzivno od 1994. godine. Trenutno imam oko 105 grla. Borimo se, nema druge. Previše smo uložili u gospodarstvo, moramo raditi. Nije mi bilo teško dovesti svoje krave ni iz Zlatara u Pregradu, jer ako mi odustanemo, neće biti izložbe više niti u Pregradi niti u Zlataru – rekao nam je vlasnik šampionke Crvene, Božidar Domitran.
U kolekciji krava s tri i više teljenja, prva je bila Pina, vlasnika Anđelka Fistrića iz Bratkovca, u kolekciji krava s dva i više teljenja, pobijedila je krava Doris, vlasnika Tomislava Kuharića iz Vinipotoka, u kolekciji krava prvotelki simentalske pasmine, prva je bila Pegi, također vlasnika Tomislava Kuharića, u kolekciji starijih steonih junica, prva je bila Selma, vlasnika Milana Kusa iz Lobora, a u kolekciji mlađih steonih junica, prva je bila junica Rosa, Borisa Šlogara iz Miljane.
Što se tiče konja, najviše izloženih grla imao je najpoznatiji zagorski uzgajivač Mirko Majsec iz Bobovja, iz čijeg je uzgoja potekao i ovogodišnji šampion Ljiljan.

Kvaliteta, ali ne i količina

– Mi zagorski uzgajivači konja napredujemo u kvaliteti, no brojčano padamo. Mladi se ne prihvaćaju ovog posla, iako je Krapinsko – zagorska županija najbolja u Hrvatskoj po uzgoju hrvatskog hladnokrvnjaka. Dakle, imamo malo, ali imamo najkvalitetnije. Ostali su se borili za poticaje, pa su dobili samo količinu. A mi smo se borili za kvalitetu, pa su sada u nezgodnoj situaciji ovi kojima su bili važni samo poticaji. Naime, naša kobila, autohtona pasmina, dobiva 1100 kuna poticaja, a jedna arapska, uvozna kobila, ima 6300 kuna. Po tome vidite kamo ide naše konjogojstvo – rekao je Majsec, inače predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina.
U kategoriji pastuha, prvo mjesto osvojio je konj Santos, vlasnika Davora Barića, u kategoriji rasplodnih kobila prvo mjesto je osvojila Ceza, Davora Vukića, a u kategoriji omica, prva je bila Linda, vlasnika Josipa Vučilovskog.
Izložbu organiziraju Krapinsko – zagorska županija, Grad Pregrada, Hrvatska poljoprivredna agencija, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Savjetodavna služba, Turistička zajednica KZŽ te stočarske i konjogojske udruge KZŽ. Bilo je ocijenjeno pet kolekcija goveda (34 grla) i tri kolekcije konja (37 grla). Osim krava i konja, brojni posjetitelji su mogli razgledati i izložbu malih životinja, koze, ovce, zagorske purane i kokoši hrvatice, a bio je tu i neizostavni Bambino kup, na kojem izlažu mladi uzgajivači, budući nositelji obiteljskih gospodarstava i stočarske proizvodnje u Zagorju.
Jedna od sudionica bila je i 12-godišnja Melanija Šlogar iz Miljane. Od malih nogu, zajedno sa svojim ocem, vlasnikom OPG-a Šlogar, sudjeluje u poslovima vezanima uz poljodjelstvo i stočarstvo. Na svojem gospodarstvu trenutno imaju 23 krave, a redovito, iz godine u godine, Melanija sudjeluje i na Bambino kupu.
– Ni ne sjećam se prvog puta kada sam sudjelovala jer sam bila još jako mala. Jako volim sudjelovati u tome – kaže nam Melanija, koja bi rado naslijedila tatino gospodarstvo i bavila se uzgojem krava.
Izložbu stoke i konja posjetili su i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko – Ferek Jambrek i zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Mato Čačić.

Oporavak poljoprivrede

Kao domaćin, prisutne je pozdravio pregradski gradonačelnik i saborski zastupnik Marko Vešligaj.
– Više od stotinjak izlagača koji su ovdje danas, dokaz je da je ovaj sektor još uvijek živ. Jesmo li napravili dovoljno, mi koji obnašamo javne funkcije, u smislu davanja prave podrške poljoprivredi, zacijelo nismo. No, ono što mogu reći kao pregradski gradonačelnik, jest da se to mijenja i ja vjerujem u oporavak poljoprivrede ovdje na našim zagorskim bregima, jer ona ovdje ima dugu tradiciju – rekao je Vešligaj.
Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić dodao je pak kako živimo u vremenu koje nije naklonjeno poljoprivredi.
– Ne postoji više ta tradicija, prenošenje s koljena na koljena, da obitelji žele raditi na poljoprivredi. To nije samo problem Hrvatske, to je problem i razvijenih zemalja. Ljudi se teško odlučuju na težak i mukotrpan rad i zato uvijek kažem, kapa dolje svakome tko se ozbiljno bavi poljoprivredom – rekao je Hajdaš Dončić.
– Imamo sjajna grla i zaista možemo biti zadovoljni onime što je danas ovdje prezentirano. Zahvaljujem se našim uzgajivačima, koji imaju sjajnu suradnju sa
Županijom. 365 dana u godini su oni proizvođači, nemaju svetka ni petka, i bave se najtežim oblikom proizvodnje – zaključio je Kolar.
Turistička zajednica KZŽ i Grad Pregrada osigurali su i nagrade za najuređenije konjske zaprege, za koje je bila organizirana i povorka od zgrade gradske uprave. Pobijedio je Mladen Cerovski iz Prišlina, druga je bila Nada Miletić iz Svetog Križa Začretja, a treći Mirko Majsec iz Bobovja. Izvan konkurencije su nagrađene mini zaprega Borisa Antolića te zaprege Stanislava Mikulaša i Tomislava Juga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba