NAJVEĆA POJEDINAČNA INVESTICIJA: U ZAGREBU POTPISAN UGOVOR O IZGRADNJI SUSTAVA PRIKUPLJANJA I ODVODNJE OTPADNIH VODA SUSTAVA ODVODNJE ZABOK I ZLATAR, PROJEKT VRIJEDAN GOTOVO 600 MILIJUNA KUNA

Poboljšat će se zdravlje i život gotovo 52 tisuće stanovnika četiriju zagorskih gradova i deset općina, a otpadna voda napokon se više neće ispuštati u rijeke i potoke

Objavljeno: 30.05.2018. Jelena Jazbec

U sjedištu Hrvatskih voda u Zagrebu u srijedu je potpisan Ugovor o sufinanciranju projekta te Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar”. Ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.
Ovim su projektom obuhvaćena četiri grada, Zabok, Donja Stubica, Oroslavje i Zlatar, i deset općina, Bedekovčina, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Mače, Zlatar Bistrica, Konjščina, Marija Bistrica i Lobor, na području Krapinsko – zagorske županije. Radi se o projektu ukupne vrijednosti 598.099.182,26 kuna, od čega europska sredstva iznose 321.355.962,44 kune, odnosno, 67 posto prihvatljivih troškova. Projekt Zabok – Zlatar sufinancira se sredstvima Europske unije, iz Kohezijskog fonda, a provodi se u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

185 kilometara

Projektom je predviđena izgradnja novog te sanacija postojećeg sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava javne odvodnje Zabok i sustava javne odvodnje Zlatar. Ukupno će biti sanirano ili prošireno 185 kilometara sustava javne odvodnje. Gotovo 52 tisuće stanovnika u gradovima i općinama koje su obuhvaćene projektom, imat će mogućnost priključka na sustav odvodnje, čime će se na području aglomeracije Zabok, stupanj priključenosti povećati s 50 na 88 posto, a na području aglomeracije Zlatar s 33 na 79 posto.
Također, u okviru projekta će do 2022. godine biti osigurano odgovarajuće pročišćavanje otpadnih voda izgradnjom dvaju uređaja za pročišćavanje, čime će cjelokupni sustav biti usklađen sa zahtjevima EU direktive.
– Sada nam slijedi jedan veliki posao, a to je provođenje javnih natječaja. Prema našem planu, negdje sredinom srpnja svi bi natječaji trebali biti vani i trebao bi krenuti izbor izvođača radova. Projekt će trajati pet godina, a rok za završetak je 2023. godina. Mi smo se kao Zagorski vodovod ekipirali i pripremili za ovaj projekt. Ovo je inače najveći projekt u vodno – komunalnoj infrastrukturi u Krapinsko – zagorskoj županiji i on će bitno obilježiti naše područje jer ćemo poboljšati i očuvati vodne resurse, prvenstveno mislim na rijeku Krapinu i vodne tokove, poboljšat će se zdravlje i život ljudi na tom području, a ono što je najvažnije kod ovakvih projekata, jest očuvanje prirode, jer trenutno sva otpadna voda ide direktno u rijeke i potoke, a ovaj će projekt riješiti taj problem – rekao je prilikom potpisivanje ugovora direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić.

Veliki projekt

Ministar Ćorić je istaknuo kako ovako veliki projekt predstavlja puno za Krapinsko – zagorsku županiju, ali i za Hrvatske vode i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
Na potpisivanju je bio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je dodao kako je ovo pojedinačno najveća investicija na području Krapinsko – zagorske županije.
– Da, elektrifikacija željezničke pruge Zaprešić – Zabok veća je investicija, ali je manji dio ulaganja na području Krapinsko – zagorske županije – pojasnio je Kolar.
Da je ovo veliki dan za Krapinsko – zagorsku županiju, rekao je saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Potpisivanjem ugovora o Aglomeraciji Zabok te ugovora o nacionalnom sufinanciranju od 157 milijuna kuna, ova investicija vrijedna gotovo 600 milijuna kuna ulazi u faza kada slijedi raspisivanje natječaja, odabir izvođača i naposlijetku izvođenja radova. Radi se uistinu o generacijskom projektu, koji će iz dubine promijeniti kvalitetu života u velikom dijelu naše županije, razinu zaštite okoliša, investicijsku i gospodarsku konkurentnost. Velike čestitke Vladi Republike Hrvatske, ministru Ćoriću, Hrvatskim vodama, Zagorskom vodovodu, te svim jedinicama lokalne samouprave, koje će od toga imati najviše koristi. Posebno sam ponosan što iz dana u dan, uz potporu Vlade i Europskih fondova, uz rad naše lokalne samouprave i svih naših gradonačelnika i načelnika, naša županija uistinu doživljava novi infrastrukturni procvat. Započeto se nastavlja, novo se planira i tako treba nastaviti dalje – zaključio je Tušek.
Potpisivanju ugovora nazočili su i državni tajnik u Ministarstvu okoliša i energetike Mario Šiljeg, pomoćnica ministra Elizabeta Kos, kao i čelnici zagorskih gradova i općina koji su obuhvaćeni projektom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba