NA ZAGREBAČKOM JARUNU OTVOREN SEDMI “ZNANSTVENI PIKNIK”, ČIJI JE OVOGODIŠNJI PARTNER KRAPINSKO – ZAGORSKA ŽUPANIJA

Više od 140 učenika iz devet zagorskih škola, zajedno s drugim sudionicima, u tri će dana demonstrirati posjetiteljima zašto je znanost zabavna

Objavljeno: 26.05.2018. JJ

Na zagrebačkom Jarunu jučer je otvoren sedmi “Znanstveni piknik”, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, čiji je ovogodišnji partner Krapinsko – zagorska županija.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pozdravio je sve okupljene.
– Ovdje je naših osam škola sa 145 učenika i mentora, koji posjetiteljima pokazuju što naše škole rade na području znanosti, a organizirali smo da iz Zagorja dođe dodatnih 245 učenika i vide što se sve ovdje događa – rekao je župan Kolar.
Znanstveni piknik organiziraju Udruga profesor Baltazar, Institut Ruđer Bošković i Carnet, a programski partneri su Hrvatska zajednica tehničke kulture, FabLab i Institut za fiziku.

Dva motiva

– Sedmi “Znanstveni piknik” obilježavaju dva motiva – 50. rođendan serijala “Profesor Baltazar”, glavnog popularizatora znanosti u Hrvatskoj, te vijest da je ideja o izgradnji najvećeg znanstvenog centra u ovom dijelu Europe, našla svoj dom u Dvorcu Stubički Golubovec u Krapinsko – zagorskoj županiji, što znači da ćemo vjerojatno u roku od tri godine imati mjesto gdje ćemo svaki dan popularizirati znanost – rekla je Renata Brkić iz Udruge “Profesor Baltazar”.
Na projekt otvaranja znanstveno – edukacijsko – zabavnog centra osvrnuo se i župan Kolar.
– Hrvatska i Rumunjska jedine u Europskoj uniji nemaju svoj znanstveni centar. Pola Dvorca Stubički Golubovec smo kupili na dražbi, a drugu polovicu smo na upravljanje na 40 godina dobili od Ministarstva državne imovine te zajedno s Udrugom ZEZ i Gradom Donja Stubica krećemo u izgradnju samog centra. Dobili smo podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva regionalnog razvoja, kao i pet hrvatskih županija. Prvi projekti idejnog rješenja i konzervatorske obrade su već napravljeni, a sada pokušavamo u dogovoru s ministarstvima osigurati i sredstva za kompletnu dokumentaciju – ako to ne uspijemo, onda ćemo uzeti kreditno zaduženje i krenuti sami jer ne možemo i ne želimo čekati – rekao je župan Kolar te naglasio važnost obrazovanja i znanosti za razvoj čitavog društva.
Okupljene je na otvorenju Znanstvenog piknika pozdravila i izaslanica gradonačelnika Zagreba Katarina Milković te predstavnica Carneta.

Predavanja, prezentacije…

Program “Znanstvenog piknika” sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa, kazališnih edukacijskih predstava i sličnih interaktivno – edukativnih i umjetničkih formata koje provode brojne udruge, studentske sekcije, institucije i pojedinci, zaljubljenici u znanost i umjetnost iz Hrvatske i inozemstva. Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću, pa je stoga i odabran format piknika koji najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: “Znanost je zabavna!”
Na sedmom “Znanstvenom pikniku”, kao edukatori, sudjeluju učenici i profesori Gimnazije Antuna Gustava Matoša iz Zaboka, Srednje škole Bedekovčina i SŠ Krapina te osnovnih škola iz Huma na Sutli, Krapinskih Toplica, Mača, Pregrade, Stubičkih Toplica i Bedekovčine. Kao partneri, uključeni su Grad Donja Stubica i Zagorska razvojna agencija, a u programu je i predstavljanje Vitezova Družbe Zlatnog Kaleža iz Donje Stubice i krapinskih neandertalaca te radionica u organizaciji Muzeja Hrvatskog zagorja. “Znanstveni piknik” traje do nedjelje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba