NA 13. SAJMU UDRUGA KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE U GORNJEM JESENJU PREDSTAVILO SE NJIH 40-ak

“Vaš volonterski rad ne može se platiti novcem – njime našu županiju činite boljom i hvala vam na tome”

Objavljeno: 26.05.2018. Alen Brodar

Na igralištu u Gornjem Jesenju održava se 13. Sajam udruga Krapinsko – zagorske županije. Za sudjelovanje se prijavilo 40 udruga s područja županije i oko 200 sudionika, a uz neformalno druženje, pripremljen je i prigodni program, u sklopu kojeg su već nastupili Povijesno – plesna udruga “Kontea”, Udruga umirovljenika Marija Bistrica i AKUD “Žensko kazalište” Gornje Jesenje.

Mreža udruga Zagor

Sajam udruga organizira Mreža udruga Zagor, u partnerstvu s Udrugom distrofičara Krapina, Bedekovčanskom udrugom mladih, Multimedijalnim centrom Stub – klub, Udrugom Petrože – Krušljevo Selo i Udrugom mladih Feniks, a cilj je, kako nam je rekla Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor, okupljanje aktivnih udruga s područja županije, njihovo povezivanje, kako bi neke svoje projekte mogle i zajednički prijavljivati na različite natječaje te predstavljanje njihova rada.

– Drago nam je što smo u Gornjem Jesenju, gdje još nismo bili, s obzirom na to da se Sajam svake godine odvija u drugoj zagorskoj općini ili gradu – rekla je Radanović.

Mirjana Janžek iz Udruge distrofičara Krapina, koja je ove godine suorganizator Sajma, a već je petu godinu za redom njegov sudionik, rekla nam je kako im je zbog toga bilo izuzetno drago kada im je bilo predloženo da se ove godine Sajam udruga KZŽ održi upravo u Općini Jesenje. Njezina Udruga od 2007. godine okuplja osobe koje boluju od mišićne distrofije s područja Krapinsko – zagorske županije te broje oko 40 članova.

– Prije neki dan smo prvi u RH potpisali Deklaraciju o suradnji s udrugama civilnog društva, na što sam posebno ponosan jer su udruge bogatstvo Krapinsko – zagorske županije. Vi ste naše oči, jer sve što mi ne vidimo i što institucije, odnosno ustanove ne naprave, tu su udruge. Da nema njih, Krapinsko – zagorska županija bila bi puno siromašnija. Mi za rad udruga godišnje izdvajamo između 4,5 i pet milijuna kuna, ali ne možete platiti volonterski rad, to ne može platiti nitko. Najbolji su ljudi oni koji svoje slobodno vrijeme na uštrb svojih obitelji daruju društvu i tako ga čine boljim. Stoga se zahvaljujem svima ovdje što to čine – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, otvarajući 13. Sajam udruga KZŽ u Jesenju.

Promocija Jesenja

– Mi smo kao Općina domaćin, međutim, glavninu posla odradile su upravo udruge. To je njihov Sajam, mi smo samo bili potpora – rekao je načelnik Jesenja Andrija Ranogajec, dodajući da je uz njih i Županiju, Sajam održan i uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Njegova općina inače broji 18 udruga, za koje se iz općinskog proračuna izdvaja 160.000 kuna. – Povećavamo im sredstva iz godine u godinu te potičemo njihov rad. Naše Amatersko kazalište simbol je Jesenja, no tu su i naši Podvinčani koji nas predstavljaju diljem Hrvatske i svijeta, tu je sada i MNK Jesenje, koji se upravo bori za ulazak u 1. HMNL, oni promoviraju naše Jesenje na jednoj vrlo visokoj razini – zaključio je Ranogajec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba