KRAPINSKO – ZAGORSKA ŽUPANIJA PRVA U HRVATSKOJ POTPISALA DEKLARACIJU O SURADNJI S ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA

“Upravo je u Zagorju prisutna najbolja praksa suradnje s organizacijama civilnog društva”

Objavljeno: 24.05.2018. zagorjeinternational

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji sa Savjetom za razvoj civilnog društva Krapinsko – zagorske županije, u prostorijama Centra za mlade i nezavisnu kulturu u Zaboku organizirao je događanje pod nazivom “Suradnja Županije s civilnim društvom”.
Naime, Ured za udruge tradicionalno organizira Dane otvorenih vrata udruga, koji se ove godine održavaju od 24. do 26. svibnja. Kako bi građanima približile svoje programe i aktivnosti, udruge širom Hrvatske organiziraju radionice, predavanja, akcije te na inovativne načine predstavljaju svoje društveno korisne projekte i programe, ali i mogućnosti uključivanja građana u volonterske programe.

“Udruge – bogatstvo KZŽ”

Poseban naglasak ove je godine na predstavljanju rada udruga u lokalnoj zajednici, stoga je u Zaboku predstavljen rad Savjeta za razvoj civilnog društva Krapinsko – zagorske županije i Strategija razvoja civilnog društva Krapinsko – zagorske županije, kao primjer dobre prakse institucionalnog i strateškog okvira te modela suradnje na lokalnoj razini. Na događanju je predstavljena i Deklaracija o suradnji županija i organizacija civilnog društva u Republici Hrvatskoj, koju je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar svečano potpisao, ispred Krapinsko – zagorske županije.

– Ovo je rezultat kontinuiranog dugogodišnjeg rada u Krapinsko – zagorskoj županiji, stoga upućejem zahvalu svim udrugama civilnog društva na području Krapinsko – zagorske županije, svim članovima koji svoje slobodne vrijeme koriste za rad u udrugama. U današnjem svijetu u kojem svi trče za novcem i u kojem je važno samo ono materijalno, imate jedan krug ljudi koji je spreman svoje slobodno vrijeme dati za opće dobro. Udruge su veliko bogatstvo Krapinsko – zagorske županije, one su naše oči, one vide ono što mi ne vidimo i ispravljaju ona područja gdje je zakazao sustav. One nas čine boljima i stvorena je jedna sjajna sinergija između udruga civilnog društva i Krapinsko – zagorske županije – rekao je tom prilikom župan Kolar.

Partneri u realizaciji

Vesna Lendić – Kasalo, zamjenica ravnateljice Ureda za udruge Vlade RH, pojasnila je zašto je prva Deklaracija o suradnji s organizacijama civilnog društva, potpisana upravo u Krapinsko – zagorskoj županiji.

– Današnje je događanje prvo u nizu događanja u sklopu Dana otvorenih vrata udruga, manifestacije koju već tradicionalno organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a važno nam je zato što smo upravo njime započeli jednu vrijednu aktivnost potpisivanja Deklaracije, kojom županije izražavaju svoju spremnost na suradnju s organizacijama civilnog društva u području savjetovanja te transparentnog i djelotvornog financiranja programa i projekata organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici. Drago nam je da je ovaj prvi potpis stavljen upravo u Krapinsko – zagorskoj županiji, gdje su prisutne najbolje prakse suradnje s organizacijama civilnog društva. To je ujedno i županija koja je 2016. godine donijela Strategiju suradnje s organizacijama civilnog društva. Niz udruga, jedinicama lokalne samouprave, pa i samoj Županiji, partner je u realizaciji brojnih aktivnosti – zaključila je Lendić – Kasalo. (ab, jj) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba