ODZVONILO IM POSLJEDNJE ŠKOLSKO ZVONO

VESELO, VESELO: Zagorski maturanti se oprostili sa školskim klupama i zaplesali salonsko kolo – fešta može početi, a trajat će sve do petka

Objavljeno: 22.05.2018. zagorjeinternational

Točno u 11 sati odzvonilo je posljednje školsko zvono krapinskih maturanata. Sa svojim su zviždaljkama i konfetama izjurili iz zgrade i u koloni se uputili prema sportskoj dvorani, gdje je organiziran prigodni oproštajni program za generaciju 2014. – 2018.

Najprije je odigrana nogometna utakmica između učenika i profesora, te odbojkaška utakmica između maturantica i profesorica, a zatim i štafetne igre 11 razreda maturanata, koliko ih je ove godine u SŠ Krapina. Održano je i proglašenje ovogodišnjeg najmaturanta, a oproštajne govore izrekli su predstavnik razrednika te predstavnik maturanata. Maturanti su otplesali i hrvatsko salonsko kolo, a sada će svoju proslavu nastaviti u Zaboku, gdje se održava tradicionalna manifestacija “Dani zagorskih maturanata”.

Već 11 godina

Hrvatsko salonsko kolo zaplesali su i bedekovčanski i zabočki maturanti. Pod voditeljskom palicom članova Ansambla Zabok, salonsko kolo u Zaboku se pleše već 11. godinu, a redovito okuplja oko 350 maturanata.
– Naš folklorni genijalac Goran Knežević 2000. godine je pronašao zapise plesnih figura i glazbe za hrvatsko salonsko kolo, pa je osmislio koreografiju za folklorna društva. 2007. godine, potaknut činjenicom da sljedeće godine slavila 160. obljetnica prvog Hrvatskog sabora, osmislio je projekt za maturante. Naime, hrvatsko salonsko kolo nastalo je na inicijativu pripadnika ilirskog pokreta, budući da se sredinom 19. stoljeća u hrvatskim salonima i među plemstvom uglavnom plesala francuska quadrilla, a buđenjem nacionalne svijesti, inicirano je osmišljavanje plesa nastalog na glazbenim elementima hrvatske pučke tradicije. Kolo je osmišljeno i prvi puta izvedeno 1842. godine u Zagrebu i od tada se plesalo gotovo 100 godina u hrvatskim dvorcima, a upravo je najpopularnije bilo u zagorskim dvorcima – otkrila nam je Senka Jurina, umjetnička voditeljica Ansambla Zabok, dodavši kako su članovi Ansambla educirali profesore da mogu podučavati svoje učenike.

– Kroz dva – tri sata mi postavimo cijelu koreografiju, koju onda oni ponavljaju po desetak minuta jednom ili dva puta tjedno, a interes maturanata svake je godine velik – ističe Jurina.
Ideja je da salonsko kolo plešu svi zagorski maturanti, međutim, zabočki maturanti pritom su u prednosti, jer imaju vodstvo entuzijasta iz Ansambla Zabok, no Jurina vjeruje da će se s vremenom ovaj običaj proširiti i na sve dijelove Krapinsko – zagorske županije.

U svim školama

Salonsko kolo zabočkih maturanata pratio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Čestitam zabočkim maturantima što održavaju ovu lijepu tradiciju već 11. godinu zaredom. Naravno da je ideja bila da se kolo pleše u svim zagorskim srednjim školama, bilo bi najbolje da sve škole to rade na jednom mjestu, međutim, iz čisto tehničkih razloga, prijevoza i slično, nismo inzistirali na tome, ali s obzirom na to da je ovo 11-godišnja neprekinuta tradicija, vjerujem da će se s vremenom i sve ostale škole priključiti – istaknuo je župan Kolar, koji je maturantima poručio da im želi dobru zabavu u narednim danima.
– Želim svima da se dobro zabave, ali i da se ujutro sjećaju onoga što su radili navečer. Želim im i da dobro napišu maturu, da oni koji planiraju upis na fakultet, upišu ono što žele, a oni koji traže posao, da ga čim prije nađu u Zagorju i ostanu ovdje – zaključio je Kolar.
Program u “Regeneratoru” traje do petka, a odvijat će se paralelno na dvije pozornice – dance i rock stage te stage s domaćom glazbom. Za sve one koji se žele pridružiti proslavi, a nisu maturanti, cijena ulaznice u utorak, srijedu i četvrtak je 10 kuna, a u petak 30 kuna. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba