“SVETIŠTA I HODOČASNIČKI PUTEVI SREDNJE I ISTOČNE EUROPE”

Svetište Majke Božje Bistričke predstavljeno na međunarodnoj konferenciji u Rimu

Objavljeno: 22.05.2018. zagorjeinternational

Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke predstavljeno je na međunarodnoj konferenciji “Svetišta i hodočasnički putevi Srednje i Istočne Europe”, koja je, u organizaciji veleposlanstava šest zemalja Srednje i Istočne Europe pri Svetoj stolici, održana u Rimu, na Mađarskoj kraljevskoj akademiji. Konferencija je organizirana povodom Europske godine kulturne baštine, s ciljem promocije Srednje i Istočne Europe, kao regije bogate kršćanske baštine, koja obiluje sakralnom umjetnošću, brojnim svetištima te je zanimljivo odredište za duhovna putovanja.

Još pet zemalja

Skup je održan uz potporu Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije te Europske komisije, a u suradnji s Talijanskom episkopalnom konferencijom, mađarskim Ministarstvom za vanjske poslove i trgovinu te brojnim drugim relevantnim ustanovama. Uz Hrvatsku, predstavljeno je još pet zemalja: Mađarska, Poljska, Slovačka, Češka i Slovenija. Hrvatsku i Mariju Bistricu na konferenciji je predstavila Snježana Husinec, koja je u svom izlaganju istaknula dugu povijest katoličanstva u Hrvatskoj te bogatstvo njezine sakralne baštine. Husinec je naglasila osobiti značaj marijabistričkog Svetišta kroz više stoljeća, kao mjesta na kojem se očitovalo jedinstvo Hrvata u njihovoj katoličkoj vjeri u svim povijesno teškim trenucima. Pred eminentnom međunarodnom publikom, koja se sastojala od predstavnika diplomatskog zbora, predstavnika relevantnih crkvenih ureda, te talijanskih turističkih operatera, Husinec je skrenula pozornost na blaženog Alojzija Stepinca, kao na jednog od najvećih hrvatskih patriota 20. stoljeća. Pritom je naglasila i njegove višestruke veze s Marijom Bistricom.

Lourdes i Fatima

Skup je pozdravio i rektor Svetišta Majke Božje Bistričke, preč. mr. Domagoj Matošević, koji je značaj Marije Bistrice u kontekstu Hrvatske usporedio s Lourdesom i Fatimom, a skrenuo je pozornost i na 20. obljetnicu dolaska Pape Ivana Pavla II. i beatifikacije Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici, koja se obilježava ove godine. Konferenciji je prisustvovao i načelnik Marije Bistrice Josip Milički. U ime hrvatskog suorganizatora, konferenciju su pratili veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić, te njegova zamjenica Zlata Penić Ivanko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba