OD KADA IM JE PRIJE 10-ak GODINA KLIZIŠTE ODNIJELO CESTU, OBITELJ PETEK IZ GORJAKOVA DO GLAVNE CESTE, UMJESTO 300 METARA, IMA TRI KILOMETRA, A RJEŠENJE ZA NJIHOV PROBLEM NIKAKO SE NE NAZIRE

OGORČENI I RAZOČARANI: “Sramota je da ovako živimo u 21. stoljeću”

Objavljeno: 20.05.2018. Jelena Jazbec

– Sramota je što se ovako nešto događa u današnje vrijeme, u 21. stoljeću – započinje svoju priču 62-godišnja Marija Petek iz mjesta Gorjakovo, jednog od naselja grada Pregrade.
Naime, već godinama stanovnici zaseoka Palčeci – Majerići – Petki – Cesarci nemaju riješeno pitanje prilaza glavnoj cesti, još od kada je prije desetak godina klizište uništilo dotadašnji glavni put kroz selo. Ta je makadamska cesta otišla u nepovrat, s obzirom na to da bi sanacija tog klizišta zasigurno stajala milijune, no, problem je u tome što još uvijek stanovnicima nije ponuđena alternativa. Točnije, obitelji Petek je do glavne ceste nekad trebalo 300 metara. Sada mogu samo putem koji je dugačak tri – četiri kilometara, i tako iz dana u dan.

– Prije desetak godina nastao je ovaj prvi odron, onda se to malo saniralo i bilo je dobro jedno vrijeme, točnije preko ljeta, a kada je došla jesen, kiša, klizište se ponovno aktiviralo i opet odnijelo cestu. Od toga je, kao što sam rekla, već prošlo dosta godina i od tada više nitko ne pita za nas. Puno sam puta išla u Grad, oni uglavnom ističu da nemaju sredstava, kažu mi “Ni vi si ne možete kupiti kruh ako nemate novca. Tako i mi. Nemamo sredstava i ne možemo to sanirati”. A ja se pitam kako to? Svugdje se može, samo ovdje se ne može? Razgovarala sam i s gradonačelnikom, ali on je samo rekao “Vidjet ćemo što će biti”. A ja mu kažem, mi smo svi vama pomogli da dođete na vlast, svi smo glasali za vas jer smo se nadali da će situacija biti bolja, sada vi nama pomozite – nastavlja Marija Petek.

Nova cesta

Iako u blizini još ima nekoliko kuća, ovaj problem prvenstveno pogađa upravo njezinu obitelj, s obzirom na to da se kod nje i njezinog supruga Slavka (70), doselio njihov 22-godišnji unuk Dubravko, koji bi ovdje želio jednog dana zasnovati obitelj, no već se sada susreće s poteškoćama.

– Tijekom zime, ralica jednostavno ne stigne očistiti cestu tako rano ujutro, kada ja idem na posao, što je i razumljivo, pa sam dosta puta već morao zvati šefa da ću kasniti sat – dva – otkriva Dubravko.
S obzirom na to da u blizini ima i nekoliko kleti, udruženi mještani su sami osmislili alternativni put. Kupili su šljunak i uredili cestu koja bi mogla zamijeniti onu koju je odnijelo klizište, međutim, vlasnica posjeda sada im je zabranila da idu “prek’ njezinog brega”, pa su tako dovezli šljunak do dijela ceste na koji smiju, a dotični breg ostavili netaknut. S obzirom na to da obitelj Petek s druge strane ima njivu, smiju prolaziti tim putem, ali cesta se do daljnjega ne može urediti bez dozvole vlasnice, što znači da im je prolaz omogućen samo dok su im vremenske prilike naklonjene. Čim padne kiša, put je neprohodan.
I troškovi za održavanje ovog novog puta su ogromni, pogotovo s obzirom na to da svaki puta kada zatrebaju šljunak, a zbog obilne kiše u posljednje vrijeme cesta neprestano zahtijeva popravke, moraju sami plaćati prijevoz, no i to bi, kažu, pregrmjeli, samo kada bi im dozvolili da si urede i taj zadnji komadić.

Upoznat s problemom

– Nama je jasno da Grad neće ići u sanaciju klizišta jer je to prevelika investicija, niti to tražimo. Jedino što tražimo jest da nam gradonačelnik pomogne apelirati na gospođu da dobijemo dozvolu da uredimo ovaj alternativni put, koji bi trebalo samo malo poravnati bagerom i dovesti šljunak. Tom investicijom od oko pet tisuća kuna, naš bi problem bio zauvijek riješen. Ili neka nam ponudi neko drugo rješenje, jer ovako više ne možemo – kaže Dubravko.
Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj nam je rekao kako je jako dobro upoznat s problemom.

– Radi se o jako velikom klizištu koje je nemoguće sanirati, jer bi sanacija bila u milijunskim iznosima. Grad Pregrada je, dakako, spreman uključiti se u uređenje nove ceste, spremni smo dati strojeve i kameni materijal, no najprije je potrebno riješiti imovinsko – pravne odnose. To je jedini način na koji se problem može riješiti. Ja nažalost ne mogu prisiliti nekoga da da dozvolu, ukoliko to ne želi. A mještani imaju prilaz glavnoj cesti, iako bi im ovako put bio kraći i ja razumijem da bi im to bilo lakše, no, nažalost, situacija je za sada takva – zaključuje gradonačelnik Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba