UMJESTO UKLJUČIVANJA U “NEWLIGHT”, POKRENULI SVOJ PROJEKT: Za dva mjeseca zamijenit će sva stara rasvjetna tijela, a projekt će financirati – iz ušteda

PAMETNO, INOVATIVNO I ENERGETSKI UČINKOVITO: Oroslavje prvi hrvatski grad koji će kompletno modernizirati i rekonstruirati javnu rasvjetu

Objavljeno: 16.05.2018. zagorjeinternational

Grad Oroslavje bit će prvi grad u Republici Hrvatskoj koji će kompletno modernizirati i rekonstruirati javnu rasvjetu. S tim ciljem, u prostorijama gradske uprave gradonačelnik Emil Gredičak potpisao je sporazum s predstavnicima Zajednice ponuditelja, koju čine tri tvrtke, Omega Software i Grenke iz Zagreba i Solar Zagorje iz Oroslavja, a koje će realizirati ovaj projekt.
Projekt je vrijedan 1.834.000 kuna. Sva postojeća rasvjetna tijela zamijenit će se novim LED svjetiljkama, čime će, prema nekim izračunima, Grad Oroslavje kroz desetogodišnje razdoblje uštedjeti do 2.300.000 kuna, a na godišnjoj razini do 50 posto stavke u proračunu za javnu rasvjetu, i to u pogledu smanjenja troškova električne energije i smanjenja troškova održavanja javne rasvjete. Zanimljivo je i to da se projekt financira sustavom najma, odnosno, iz ostvarenih ušteda tijekom pet godina u cijelosti će biti isplaćen najam, a zadnja rata bit će ujedno i otkupna za Grad Oroslavje.

Sedam godina garancije

Dodatna je pogodnost i to što se tvrtke obvezuju na sedmogodišnje razdoblje garancije i održavanja javne rasvjete na području grada, što znači da grad kroz tih sedam godina neće imati troškova održavanja javne rasvjete, koje je do sada imao. Građani će svaki eventualni problem i kvar moći dojaviti u call centar i tvrtke su dužne izaći na intervenciju od roku od 24 sata, pojasnio je Ivan Mrnjec, predstavnik Zajednice ponuditelja.
Također, postavljena LED rasvjeta može se i dodatno proširiti, s ciljem podizanja razine kvalitete života građana Oroslavja.
– Postavljena rasvjeta omogućava ugradnju određenog softvera u svoja kućišta. Grad zapravo preko wi fi-ja bežično upravlja samom rasvjetom. Također, mogu se ugraditi kamere, brojači prometa, mjerenje temperature, mogućnost smanjenja i pojačavanja rasvjete i slično – pojasnio je Mrnjec.
Zamjena rasvjetnih tijela trebala bi biti završena u roku od dva mjeseca, no, kako je najavio gradonačelnik Gredičak, projekt ide dalje i ovo je tek prvi korak. Planira se i proširenje postojeće mreže javne rasvjete.
Na ovaj je projekt iznimno ponosan te ističe kako je upravo to smjer u kojem želi voditi svoj grad.
– Imamo uštedu, imamo ekološku prihvatljivost, imamo i preporuke iz Europske unije, znači, zadovoljavamo sve parametre i gledamo u budućnost, svjesni da nas ugrađivanje LED rasvjete o kojoj ovdje govorimo, direktno može svrstati među pametne gradove, ako i dalje nastavimo tim tempom. Drago nam je i što smo inovativni i prvi u ovome, iako smo čuli da postoje i neki drugi gradovi koji nas slijede. Ovo je zapravo način na koji bismo i dalje željeli nastaviti raditi u gradu Oroslavju – ističe Gredičak.
Podsjećamo, Grad Oroslavje mogao je biti dio sličnog, 6,5 milijuna eura vrijednog projekta “Newlight”, u koji udruženo ulaze neke zagorske jedinice lokalne samouprave, a planira se modernizacija i rekonstrukcija 12 tisuća svjetiljki na području Krapinsko – zagorske županije, no gradonačelnik Gredičak nam je pojasnio zašto je donesena odluka da će u projekt ipak krenuti sami.

Uvjeti zadovoljeni

– Radi se o tome da je gospodarstvo jako dinamično i da smo, gledajući tržište, primijetili da možemo proći mnogo jeftinije i ostvariti veće uštede u proračunu ako reagiramo odmah. Zato smo donijeli odluku da u projekt idemo sami. Projekt “Newlight” ne podržavaju EU fondovi, tako da će sve one jedinice lokalne samouprave koje su dio toga, morati dignuti kredite, pa smo mi odlučili sami, prije svih, izaći na tržište s javnim natječajem koji je bio vidljiv na području cijele Europe, vidjeli smo tko je jeftiniji, bolji, brži, i tako smo preskočili neke korake. “Newlight” će, naime, potrajati još neko vrijeme, mnogo je aktera, iako je ideja dobra. No, s obzirom na to da želimo uštedjeti i brzo reagirati, ispalo je da je ova odluka optimalna i mudrija za naš grad. Ovim projektom Oroslavje će ionako zadovoljiti sve uvjete “Newlighta”, neovisno o tome na koji način će se on financirati, s obzirom na to da je isto tako Grad mogao podići kredit i ne odlučiti se na sustav najma, ili platiti u gotovini. Opet bi bili zadovoljeni svi uvjeti projekta “Newlight”, a to je najvažnije – zaključuje gradonačelnik Emil Gredičak.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Tomislav Pernjek iz Zajednice ponuditelja, Zdenka Knezić, gradska pročelnica, te Stanko Čičko, predsjednik oroslavskog Gradskog vijeća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba