U ZAGREBU URUČENO 55 UGOVORA VRIJEDNIH VIŠE OD 71 MILIJUN KUNA, LOKALNIM INICIJATIVAMA ZA POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA

Zagorska razvojna agencija za svoj projekt “Entrepreneurship for Employment” dobila gotovo dva milijuna kuna

Objavljeno: 15.05.2018. JJ

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu uručili su 55 ugovora vrijednih više od 71 milijun kuna lokalnim inicijativama za poticanje zapošljavanja. Među 21 projektnim prijedlogom iz Komponente 2 kojima su odobrena sredstva, je i projekt Zagorske razvojne agencije, “ENTER – Entrepreneurship for Employment”, za koji je osigurano 1.987.374,25 kuna.
Uz ministra Pavića, dodjeli ugovora prisustvovala je i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević. Riječ je o projektu koji je usmjeren na razvoj lokalnih partnerstva za zapošljavanje u cilju prevladavanja regionalnih i lokalnih različitosti te poticanje partnerskog pristupa u pripremi i donošenju politika vezenih uz stvaranje i jačanje ljudskih potencijala u skladu s lokalnim potrebama tržišta rada.

Velik broj prijava

U pozdravnom govoru, ministar Pavić izrazio je zadovoljstvo velikim brojem prijava na projekt, koji obuhvaća dvije komponente – jačanje lokalnih partnerstva za zapošljavanje i inovativne programe zapošljavanja koji su u okviru poziva mogle prijavljivati udruge i obrazovne institucije.
– Lokalna partnerstva za zapošljavanje imaju budućnost i mogu napraviti puno za integraciju mladih i svih ostalih ciljnih skupina u njihovoj integraciji na tržištu rada – rekao je ministar i najavio povećanje alokacije.
Govoreći o mjerama koje Vlada Republike Hrvatske poduzima kako bi potaknula zapošljavanje, ministar je istaknuo da je ove godine izdvojeno 2,5 milijardi kuna za programe zapošljavanja, od kojih je 1,6 milijardi kuna osigurano za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja, a ostalih oko 900 milijuna kuna za provedbu specijaliziranih programa za poticanje zapošljavanja, poput programa “Zaželi” i programa za produljeni rad vrtića.
– Projektima poput ovog, maksimalno aktiviramo domaću radnu snagu, posebno dugotrajno nezaposlene osobe kojima je potrebno pristupiti individualizirano – rekao je ministar.
Ministar Pavić podsjetio je na pozitivne trendove na tržištu rada, pad nezaposlenih i rast zaposlenih, te izrazio nadu da će suradnja u lokalnim partnerstvima za zapošljavanje, uz novu paradigmu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i kampanju “Zaposli se u Hrvatskoj”, doprinijeti aktivaciji nezaposlenih i njihovoj integraciji na tržištu rada u Hrvatskoj.

Izazovno tržište rada

Državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević osvrnula se na povijest programa za poticanje lokalnih inicijativa za zapošljavanje te je istaknula da lokalna partnerstva mogu reagirati na promjene koje se očekuju na izazovnom tržištu rada.
“Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja” program je koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali”.
Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava objavilo je 10. ožujka 2017. godine poziv na za dostavu projektnih prijedloga “Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III”.
Ukupni iznos bespovratnih sredstava po ovom pozivu iznosio je 73.440.000 kuna, a poziv je bio otvoren od 10. ožujka do 17. srpnja 2017. godine. Najmanji iznos traženih bespovratnih sredstava po projektnom prijedlogu mogao je iznositi 400 tisuća, a najviši dva milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba