OPĆINA VELIKO TRGOVIŠĆE TIJEKOM LJETNIH ĆE MJESECI BITI VELIKO GRADILIŠTE 

Uskoro počinje izgradnja ceste Družilovec – Sv. Juraj i proširenje groblja u V. Trgovišću, do početka srpnja trebala bi biti završena mrtvačnica u V. Erpenji

Objavljeno: 13.05.2018. Jelena Jazbec

S načelnikom Velikog Trgovišća Robertom Grebličkim razgovarali smo o aktualnim komunalnim radovima na području općine, ali i o projektima koji bi trebali započeti do kraja ove godine.

Kao i većina zagorskih jedinica lokalne samouprave, i Veliko Trgovišće muku muči s klizištima. Trenutno je na području općine aktivno deset klizišta, od toga šest novootvorenih, osam na nerazvrstanim cestama, a dva su klizišta uz stambene objekte. Tri najveća klizišta su na području Vižovlja i dva klizišta u Domahovu. Za njihovu sanaciju izrađena je projektna dokumentacija u vrijednosti od 195 tisuća kuna, a procijenjeni troškovi sanacije iznose oko 1.250.000 kuna.

Dva klizišta uz nerazvrstane ceste su sanirana, u Bezavini i Ravnicama, a vrijednost sanacije iznosila je 200 tisuća kuna. Za ostala klizišta u tijeku je izrada projekata sanacije, što će iznositi dodatnih tristotinjak tisuća kuna, a procijenjena vrijednost sanacije je oko četiri milijuna kuna. Na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja prijavljeno je klizište nerazvrstane ceste Domahovo – Korabeki, Treski.  Vrijednost projekta je 669.706,25 kuna. Na natječaj je prijavljena i sanacija klizišta u Vižovlju (Mrzlo Polje), a vrijednost projekta je 437.500 kuna.

Sigurnost i mobilnost

Na mjeru 7.2.2. bila je prijavljena cesta Družilovec – Sv. Juraj. Radi se o projektu vrijednom 1.162.334,74 kuna, a Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila je 1.096.472,15 kuna. Planirani početak gradnje je lipanj ili srpanj ove godine, a radovi bi trebali završiti do kraja 2018.

 

– Izgradnjom ove ceste stvaraju se preduvjeti za povećanje sigurnosti i mobilnosti korisnika, a to su prvenstveno stanovnici naselja Družilovec, korisnici i posjetitelji groblja Sv. Juraj, vlasnici građevinskih i poljoprivrednih zemljišnih parcela, te se povećava dostupnost javnih, poslovnih, gospodarskih i drugih infrastrukturnih objekata, poput groblja, crkve sv. Jurja i drugih objekata, kao i unapređenje stanja okoliša – kaže načelnik Velikog Trgovišća Robert Greblički.

Nastavljaju se i aktivnosti na izgradnji vodoopskrbne mreže. Prošle je godine izgrađena mreža Mrzlo Polje, a ove godine nastavljaju se radovi od Mrzlog Polja prema Požarkovcu u dužini od oko 2300 metara, s procijenjenom vrijednošću radova u iznosu od 325.615,06 kuna, čime će 96 posto općine biti pokriveno vodoopskrbnim sustavom.

Pripremni radovi na izgradnji mrtvačnice u Velikoj Erpenji započeli su još 2012. godine, a s izgradnjom se započelo 2015. godine. Vrijednost tog projekta je 1.367.684,06 kuna, a do sada je realizirano 630.000 kuna, bez vrijednosti zemljišta od 220 tisuća kuna.

Izgradnja se financira iz općinskog proračuna, a do sada je jedino ostvarena potpora u iznosu od sto tisuća kuna od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

– Završetak izgradnje očekujemo do početka srpnja ove godine, a s obzirom na to da korisnici groblja do sada nisu imali mrtvačnicu, ovo svakako predstavlja viši standard komunalnih usluga – ističe Greblički.

 1878 novih mjesta

U srpnju ili kolovozu ove godine trebala bi započeti i izgradnja i proširenje groblja u Velikom Trgovišću. Zemljište u vrijednosti 450 tisuća kuna otkupljeno je već 2014. godine. Pripremljena je prostorno – planska dokumentacija te je dobivena građevinska dozvola za izgradnju.

– Postojeće groblje u Velikom Trgovišću ima registrirano 500 grobnih mjesta, bez prostorne mogućnosti za formiranje novih grobnih mjesta. Iz tog razloga postoji potreba izgradnje novog groblja uz postojeće, radi zajedničkog korištenja mrtvačnice i druge infrastrukture, prema kojem gravitiraju stanovnici pet naselja s područja općine, ali i drugih jedinica lokalne samouprave – pojašnjava načelnik, te dodaje kako će se izgradnjom novog groblja dobiti 1878 novih mjesta i 39 kolumbarijskih niša, bit će uređeno parkiralište s 31 parkirnim mjestom, prilazne staze, te osigurati povezanost s postojećim prostorom mrtvačnice i prostorom za ispraćaj. Procijenjena vrijednost ukupne investicije je 9,5 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba