U GORNJOJ STUBICI ODRŽAVAJU SE 21. “SUSRETI ZA RUDIJA”, U SPOMEN NA LEGENDARNOG HEROJA DOMOVINSKOG RATA RUDOLFA PEREŠINA

“Bio je oličenje staloženog i neumornog profesionalca, uzoran i pravedan zapovjednik i nadasve iskren prijatelj velikog srca…”

Objavljeno: 13.05.2018. Jelena Jazbec

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, brigadni general Mato Mikić, u Parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici otvorio je 21. manifestaciju “Susreti za Rudija”, u spomen na heroja Domovinskog rata koji je 25. listopada 1991. godine pobjegao iz JNA i preletio svojim MIG-om 21 s vojnog aerodroma u Bihaću u Austriju.
– Preletjevši borbenim avionom u Austriju, Rudi je unio nadu u pozitivan ishod ratnih zbivanja u Republici Hrvatskoj. Rudijev prelet u to je vrijeme svim pripadnicima Hrvatske vojske značio puno, a za zrakoplovne snage u nastajanju, bio je neprocjenjiv. Svojim je primjerom pokazao jedini ispravan put svima koji su Hrvatsku smatrali svojom domovinom. Drago mi je što danas o Rudiju mogu svjedočiti iz prve ruke, i mogu reći da svi oni koji su imali sreću poznavati ga kao kolegu i prijatelja, u vrijeme kada je Hrvatska bila okupirana turbulentnim ratnim zbivanjima, iskreno cijene njegove ljudske vrline, optimizam, iskreno prijateljstvo i veliko srce. Bio je oličenje staloženog i neumornog profesionalca koji je svoje dužnosti izvršavao krajnje profesionalno i srčano. Također, bio je uzoran zapovjednik, pravedan i otvoren – rekao je brigadni general Mato Mikić.

Junaštvo i otpor

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i ministra branitelja Tome Medveda, prisutne je pozdravila državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić.
– Naš Rudi simbol je domoljublja, junaštva i otpora. Legendarnim činom preleta u Austriju, otvorio je pogled svijetu o nametnutom nam ratu, senzibilizirajući međunarodnu javnost u prilog hrvatskog obrambenog rata. Svoj život izgubio je braneći suverenitet Republike Hrvatske te nas tako trajno zadužio svojom žrtvom – istaknula je Benić.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako zbog ljudi kao što je bio Rudi, danas imamo samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.
– I od onih riječi koje je rekao Rudi kada je preletio iz Bihaća u Klagenfurt, “ne mogu pucati na svoj hrvatski narod”, za mene su još upečatljivije one koje je rekao kada su ga pitali osjeća li se kao heroj. Rekao je ne, svaki hrvatski čovjek, svaki hrvatski građanin, svatko tko voli svoju domovinu, trebao bi napraviti isto, a pravi heroji su s puškom u ruci trenutno na hrvatskim bojišnicama i bore se protiv višestruko snažnijeg i naoružanijeg neprijatelja – rekao je Kolar.
Uoči početka otvorenja manifestacija, ispred biste Rudolfa Perešina vijence su položila brojna izaslanstva i delegacije: izaslanstvo predsjednice RH, izaslanstvo Predsjednika Vlade RH i ministra branitelja, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek, delegacija Općine Gornja Stubica i Krapinsko – zagorske županije, izaslanik Grada Ivanić Grada, izaslanstvo prijateljske Općine Slovenske Konjice, predstavnici Zagrebačkog zrakoplovno – tehničkog saveza Rudolfa Perešina, predstavnici Zagrebačke zajednice tehničke kulture, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i obitelj pokojnog Rudolfa Perešina.
Prisutne je pozdravio i gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić.
– Danas smo pred ovom bistom upalili svijeće. Rudolf Perešin pod cijenu vlastitog života sebe je stavio u obrambenu službu svog naroda. Na tom zadatku, drugi su ugasili njegov život, ali nisu ugasili svjetlo. Ono je znak da sebe, svoje sposobnosti i mogućnosti, stavimo u službu zajednice, da izgrađujemo lijepu našu domovinu, da slijedimo put i štitimo vrijednosti za koje se naš Rudi izložio – rekao je Krizmanić, spomenuvši i kako je u tijeku izgradnja Spomen hiže Rudolfa Perešina u njegovom rodnom Jakšincu.

Traje aeromiting

– U Spomen hiži planira se postaviti zbirka osobnih predmeta Rudolfa Perešina, urediti prostor koji će imati edukativni karakter, gdje će se moći održavati predavanja za posjetitelje, posebno za djecu. Prostor bi bio dan i na korištenje udrugama proizašlima iz Domovinskog rata, kao i udrugama koje njeguju sjećanje na lik i djelo Rudolfa Perešina. U podrumskom dijelu, u suradnji s Hrvatskom vojskom, bio bi postavljen simulator letenja – istaknuo je Krizmanić.
Rudolf Perešin rođen je 25. ožujka 1958. godine, a radi se o jednom od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je posthumno odlikovan činom stožernog brigadira. Kada se JNA pripremala za agresiju na Hrvatsku, odbio je, poput većine pilota, pristupiti političkoj organizaciji “SKJ – pokret za Jugoslaviju” te je odlučio MiG-om napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje Hrvatske. Poginuo je 2. svibnja 1995. godine, drugog dana operacije “Bljesak”, u ranim jutarnjim satima, kad njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova. Perešin je avion napustio katapultiranjem i prizemljio se na neprijateljskom teritoriju. Od tada mu se gubi svaki trag, a njegovi posmrtni ostaci vraćeni su 4. kolovoza 1997. godine. 15. rujna te godine pokopan je na Mirogoju.
U Gornjoj Stubici, u sklopu manifestacije “Susreti za Rudija”, tijekom poslijepodneva održava se aeromiting. Kulturno – zabavni program počinje u 18 sati, uz vatromet i najavu kuburaša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba