PREDSJEDNICA RH KOLINDA GRABAR – KITAROVIĆ TAJNO POHODILA MACELJ I ODALA POČAST MACELJSKIM ŽRTVAMA

“Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime”

Objavljeno: 11.05.2018. zagorjeinternational

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović, u pratnji ministra državne imovine Gorana Marića, u tajnosti je pohodila Macelj, gdje je kod spomen – obilježja i grobnice pored crkve Muke Isusove u Maclju odala počast žrtvama komunističkog režima ubijenima nakon Drugog svjetskog rata.

Dostojna komemoracija

– Svaka žrtva zločina ima pravo na grob i javni spomen. To pravo četiri i pol desetljeća nisu imale hrvatske žrtve ubijene nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Nakon uspostave hrvatske države, slobodno posjećujemo Bleiburg, Tezno, Hudu jamu, Kočevski Rog i druga spomen – mjesta. Zahvalni smo austrijskim i slovenskim vlastima što svake godine omogućuju dolazak brojnim hodočasnicima. Ja sam ove godine pošla na Macelj kako bih iskazala počast žrtvama toga stratišta, jer je to u Republici Hrvatskoj jedno od rijetkih grobišta koje je istraženo i ima dostojno spomen – obilježje. Dužni smo to učiniti i za druga masovna grobišta, kako bismo dostojno komemorirali sve žrtve naših poratnih križnih putova i upisali svoje misli, molitve i uspomene. Ne kako bismo se vraćali u prošlost, nego kako bismo utvrdili punu istinu, koja će zacijeliti rane i omogućiti da svi zajedno okrenemo pogled u budućnost – napisala je predsjednica na svojoj Facebook stranici.

Posjetila i Jasenovac

Ovim činom odajem počast i svim ostalim Hrvatima pokopanima diljem Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine nakon završetka Drugog svjetskog rata. Neka im je svima laka hrvatska i svaka tuđa zemlja u kojoj počivaju! – zaključuje predsjednica.
Podsjetimo, prije mjesec dana, Grabar – Kitarović je isto učinila i u Jasenovcu, kamo je također otišla u tajnosti kako bi se poklonila žrtvama tog logora iz Drugog svjetskog rata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba