Ministarstvo turizma dodjeljuje 10.124.800 kuna za 52 projekta namijenjena razvoju cikloturizma u Hrvatskoj. Riječ je o projektima usmjerenima prema razvoju cikloturizma na kontinentu tj. u 14 kontinentalnih županija, koje će ukupan iznos od 4.888.900 kuna, između ostalog, moći uložiti u izradu elaborata u svrhu trasiranja i označavanja cikloturističkih staza, postavljanje signalizacija i info ploča, opremanje cikloturističkih ruta i servisnih stanica, kao i za izradu web stranica, edukaciju i postavljanje standarda za “Bed&bike” smještajne objekte.

14 županija

Sredstva iz javnog poziva bila su namijenjena javnom sektoru – jedinicama područne (regionalne) samouprave, odnosno sljedećim županijama: Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka. Svih 14 županija je pokazalo izniman interes te su se sve prijavile na predmetni javni poziv i zadovoljile propisane uvjete. Tako je Krapinsko – zagorskoj županiji od tog iznosa za razvoj cikloturizma odobreno 402.100 kuna.

Preostalim iznosom od 5.235.900 kuna Ministarstvo turizma sufinancirat će 38 razvojna projekta za javnu turističku infrastrukturu, u funkciji razvoja aktivnog turizma kojima su se nositelji projekata jedinice lokalne i regionalne samouprave, mogli kandidirati za izradu Operativnog plana razvoja cikloturizma županije sa standardima, uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta te uređenje, postavljanje i opremanje stanica za iznajmljivanje e-bicikala.

Biciklisti dobri potrošači

– Cikloturizam je poveznica između svih kontinentalnih, ali i priobalnih županija u Hrvatskoj te ima posebnu važnost u ravnomjernijem turističkom razvoju naše zemlje, a upravo je to jedan od ciljeva Vlade RH. Uz povezivanje s drugim proizvodima kao što je enogastronomija, cikloturisti tijekom svog putovanja imaju priliku iskusiti svu raznolikost ponude te doživjeti Hrvatsku kao jedinstvenu destinaciju – istaknuo je ministar Cappelli te dodao da u Europi trenutno ima oko 60 milijuna aktivnih biciklista, a u prosjeku cikloturisti troše i do 30 posto više od klasičnih turista. – Sukladno Strategiji razvoja turizma Hrvatske do 2020. te Programu i Akcijskom planu za razvoj cikloturizma, cikloturizam predstavlja jedan od deset ključnih proizvoda za obogaćivanje turističke ponude, razvoj turizma na cijelom prostoru Hrvatske te produženje turističke sezone koje predstavlja jedan od ključnih izazova turizma RH – istaknuto je u Ministarstvu turizma.