NAPOKON SE NAZIRE RJEŠENJE? OPĆINA KUMROVEC KRENULA U IZRADU STRATEGIJE RAZVOJA DRŽAVNE IMOVINE

NJEMAČKI INVESTITOR OZBILJNO “ZAGRIZAO”: Želi oživjeti kumrovečki mrtvi kapital i razviti zdravstveni i rekreacijski centar

Objavljeno: 06.05.2018. Jelena Jazbec

Općina Kumrovec kreće u izradu Strategije razvoja državne imovine. Tim povodom u kumrovečkoj općinskoj vijećnici održan je sastanak na kojem su bili Branko Gobac, direktor Znanstveno – studijskog centra Kumrovec, Nikola Filko, nekadašnji direktor Znanstveno – studijskog centra Kumrovec, Ivana Kolar, direktorica poduzeća “Julius Rose”, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, njegova zamjenica Danijela Lončar i direktor Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela Milan Kladnički.
– Želja nam je izraditi jednu razvojnu strategiju, odnosno, plan kako bi Kumrovec trebao izgledati u budućnosti. Zato smo i angažirali poduzeće “Julius Rose”, koje je iskusno u tome, da nam pomogne napraviti jednu lijepu priču, da bismo to mogli prezentirati potencijalnom investitoru – otkrio nam je načelnik Robert Šplajt.
On kaže kako će čitava priča ići u smjeru razvoja zdravstveno – lječilišnog i rekreacijskog turizma jer Kumrovec ima izvore termalne vode.

Termalni izvori

– Bušotine su već bile napravljene krajem 80-ih godina, i imamo podatke da se tu nalazi kvalitetna termalna voda do 40 stupnjeva Celzijevih – kaže načelnik Šplajt.
Dobra je vijest da je on već u pregovorima s potencijalnim ulagačima koji su iznimno zainteresirani za ulaganje u općinu Kumrovec, i to upravo u svrhu razvoja tog oblika turizma. Ime, kaže, za sada ne bi otkrio, ali nam je rekao kako se radi o jednom njemačkom konzorciju.
Kumrovčani već dugo sanjaju o tome da će se državna imovina, koja već godinama propada, napokon staviti u funkciju, što bi ujedno moglo značiti da će započeti intenzivniji razvoj turizma u toj općini, najpoznatijoj po rodnoj kući Josipa Broza Tita.
U nadležnosti Ministarstva državne imovine tako su stadion sa svojim objektom, bivši spomen dom, znanstveno – studijski centar, politička škola i vila Kumrovec, nekadašnja Titova rezidencija.
Načelnik Šplajt ističe kako ga izuzetno veseli što je naišao na pozitivne reakcije u Ministarstvu i što može računati na njihovu suradnju. Za sada, otkriva, cilj je najprije staviti u funkciju spomen dom i stadion, a nakon toga postoji mogućnost da se u čitavu priču uključi i politička škola.

“Ogromni kapaciteti”

Inače, svi su ti objekti bili dio Znanstveno – studijskog centra: Spomen dom boraca NOR-a i omladine Jugoslavije, Titova rezidencija, Muzej “Staro selo” i sportsko – rekreacijski centar. Objekti centra nalaze se na samom ulazu u Selo, na brdu iznad groblja, a projekt su izradili arhitekti Filipčić i Šerbetić, koji su za svoj koncept Centra dobili i nekoliko tada važnih arhitektonskih nagrada.
Spomen dom se prostire na više od 6500 četvornih metara zatvorene površine, a sastojao se od znanstveno – studijskog dijela, društveno – ugostiteljskog dijela te ukupno 62 sobe i apartmana sa 134 ležaja. Oživljavanjem ovog mrtvog kapitala, Kumrovec bi dobio vrijedne smještajne kapacitete, a u kombinaciji s izvorima termalne vode, stadionom i rekreacijskim centrom, na pomolu bi mogla biti vrlo dobra turistička priča.
– Imamo ogromne kapacitete, a sve ovisi o tome koliko će taj budući investitor biti spreman uložiti i koliko mu toga treba. Zato smo se najprije odlučili bazirati na spomen dom i stadion, a nakon toga ćemo vidjeti. Ne mora značiti da će sve to preuzeti jedan investitor, možda će ih biti više, ali važno nam je da se svi oni uključe u tu jednu priču – zaključuje načelnik Šplajt.
Strategija razvoja trebala bi biti izrađena do 1. srpnja, kada će biti predstavljena potencijalnom njemačkom ulagaču.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba