SDP-ovi OPĆINSKI VIJEĆNICI PROZVALI MIHOVLJANSKOG NAČELNIKA ZA NEOZBILJNO PLANIRANJE PRORAČUNA I ČINJENICU DA JOŠ NIJE POVUČENA NIJEDNA KUNA IZ EU FONDOVA

VIJEĆNICI: Općina ne bi mogla funkcionirati bez pomoći ministarstava. BARTOLIĆ: Funkcionirali smo tako četiri godine dok je državom upravljao SDP

Objavljeno: 03.05.2018. Jelena Jazbec

U Mihovljanu je 26. travnja održana osma sjednica Općinskog vijeća, na kojoj su, između ostaloga, na dnevnom redu bile točke “Prijedlog odluke o usvajanju godišnjeg obračuna proračuna općine Mihovljan za 2017. godinu“ i “Izvješće o radu općinskog načelnika općine Mihovljan za razdoblje od 1.6. do 31.12.2017. godine“.
Klub vijećnika SDP-a i Općinska organizacija mihovljanskog SDP-a stoga je izrazila zabrinutost s obzirom na proračunski minus Općine i na, kako kažu, neozbiljnosti u planiranju proračuna i samom vođenju Općine.
Pored toga, dodaju SDP-ovci, analizirajući stavke proračuna, evidentno je kako Općina ne bi mogla funkcionirati bez kapitalnih pomoći ministarstava i Krapinsko – zagorske županije, s obzirom na to da ima manje izvornih sredstava nego što je potrebno za njezino funkcioniranje.
– Iz polugodišnjeg izvješća načelnika Zlatka Bartolića, možemo također primijetiti kako se u našoj općini u budućnosti ništa ozbiljno ne planira promijeniti na bolje, osim nužnih i neizbježnih stavki održavanja same općine – poručuju iz SDP-a Mihovljan.
Pitaju se zašto Općina ne koristi bespovratna sredstva EU fondova, poput Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, gdje se u sklopu mjere M7, podmjere 7.2.2. za građenje nerazvrstanih cesta, zagorskim lokalnim samoupravama dodijelilo preko 57 milijuna kuna, a bespovratna sredstva je dobilo 17 zagorskih jedinica lokalne samouprave. Zanimljiva je informacija, kažu SDP-ovci, da je 80 posto pregledanih projekata, i odobreno.

Minus 9 tisuća

– Pošto Općina Mihovljan prošle godine, a i u godinama koje su prethodile, nije povukla niti euro iz europskih fondova, niti za energetsku obnovu objekata niti za ruralni razvoj, s pravom se može sumnjati u postojanje same projektne dokumentacije i projekta kao takvog – kažu članovi mihovljanskog SDP-a.
S obzirom na to da na sjednici Općinskog vijeća nisu dane tražene informacije o prijavljenim projektima, na koje su fondove oni prijavljeni i u kojem su stadiju, vijećnici SDP-a za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća zatražili su projektnu dokumentaciju na uvid svim vijećnicima.
Načelnik Zlatko Bartolić osvrnuo se na kritike svoje oporbe.
– Bez ministarstava smo funkcionirali četiri godine, u vrijeme dok je na vlasti u Hrvatskoj bio SDP, kada smo kroz četiri godine dobili nula kuna i nula lipa. No, Općina nije tada išla u minus, radila je, projektirali smo i normalno smo živjeli i funkcionirali, iako smo bili u drugoj skupini po stupnju razvijenosti, manjoj od 75 posto. Sve se to događalo upravo na zahtjev tih vijećnika koji danas mene prozivaju, da se Mihovljanu ne da niti jedna lipa, jer su na taj način htjeli doći na vlast. Istina jest da smo prošle godine od ministarstava dobili 1,2 milijuna kuna, a što se pak tiče Županije, ne mogu reći da nam nisu pomogli, uglavnom u onim malim komunalnim aktivnostima, što dobiva svaka općina, ali nemam sad točan podatak o tome koliko smo županijskih sredstava dobili – kaže Bartolić.
Za prozivke vezane uz minus u općinskom proračunu, kaže kako je to smiješno.
– Općina Mihovljan u prošloj je godini planirala proračun u iznosu od 5.345.277 kuna, od čega je ostvareno 4,900.528 kuna, što je 92 posto od planiranih prihoda. Općina je godinu završila s manjkom od 9089 kuna. Mogu reći da je prošlogodišnji ostvareni proračun za općinu Mihovljan bio povijesni, jer nikada do sada on nije bio tako visok – ističe Bartolić.

“Radimo na projektima”

Što se tiče prijave projekata na EU natječaje, Bartolić kaže kako je Općina Mihovljan dala izraditi projektnu dokumentaciju za izgradnju vatrogasnog doma, projekt koji je DVD Mihovljan prijavio na natječaj za dodjelu EU sredstava, no prema rezultatima, nedostajalo im je pet bodova da bi prošli.
– Isto tako, išli smo i u izradu projektne dokumentacije za cestu, za što je odluku donijelo Općinsko vijeće, no ispostavilo se da na jednom mjestu kraj ceste, 300 metara, graničimo s gradom Krapinom i da ide granica na pola puta, odnosno, na pola ceste, što nismo mogli riješiti u tako kratkom vremenu. To nije naša greška, već su to trebali rješavati katastri Zlatar, Krapina, odnosno, geodetska uprava. Izrađen je i projekt energetske obnove društvenog doma, koji smo također aplicirali na EU fondove, ali pritom nismo znali da najviše 10 posto društvenog doma može biti iznajmljeni prostor, dok je kod nas to 36 posto, i zbog toga nam je projekt odbijen. No, to što projekt nije prošao na ovom natječaju, ne znači da neće na idućem – ističe Bartolić, te dodaje kako je Općina u međuvremenu dobila građevinsku dozvolu za cestu Mihovljan – Kovačići – Večkovići, te se čeka raspisivanje natječaja.
– Radimo i dalje na projektima, za dobrobit naših mještana – zaključuje načelnik Zlatko Bartolić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba