[FOTO&VIDEO] LET IZNAD ZELENIH BREGA: Zadnjeg dana Croatia Hot Air Balloon Rallyja u zraku bili i krapinsko – zagorski župan te brojne zagorske novinarske ekipe

BALONI PREPLAVILI ZAGORSKO NEBO: To je nešto posebno, svaki let je novi izazov i nova avantura

Objavljeno: 01.05.2018. Alen Brodar

Najveće okupljanje balona na vrući zrak u Hrvatskoj, Croatia Hot Air Balloon Rally 2018, i ove je godine na nebo iznad Zagorja dovelo 15 vrhunskih ekipa iz Francuske, Nizozemske, Slovenije, Velike Britanije i Hrvatske. Svi posjetitelji su kroz pet dana mogli uživati u uzbudljivim prizorima masovnih uzlijetanja i balonaških natjecanja, edukativnim šetnjama kroz kupole balona te prizorima noćnih iluminacija, a sve su to pratili glazbeni program i gastro ponuda. Manifestacija se održavala kraj pansiona “Stara škola” u Mirkovcu, u općini Sveti Križ Začretje te na Krapinsko – zagorskom aerodromu u Zaboku.

Zadnjeg dana događanja, u utorak, balonom je letio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i to u popularnom “Zagorcu”, s hrvatskom reprezentativkom u letenju balonima na vrući zrak, i prvom ženom pilotom solarnog balona, Marijom Petrić Mikloušić, a letjele su i mnoge novinarske ekipe, među kojima je bila i naša.

Dio života

Naš pilot, Slovenac Darko Kralj dolazi iz Balon kluba North-east pored Celja, a kaže da je dugogodišnji prijatelj s Balon klubom Zagreb i da vrlo rado dolazi u Zagorje.

– Letim balonima već 25 godina, a u zraku sam već više od 40 godina, počeo sam s avionima. Zrak je dio mog života – rekao je dok nas je vozio nebeskim prostranstvima iznad Zagorja. A svoje je dojmove nakon slijetanja rekao i župan Željko Kolar.

– Sada već možemo govoriti o tradiciji Festivala balona u Krapinsko – zagorskoj županiji. On nam puno znači zbog promocije Zagorja kao destinacije, ovo je nama put u svijet. Imamo ovdje ekipe iz više europskih zemalja i to je prekrasna slika koja odlazi u svijet. I mi ćemo te fotografije koristiti za dodatnu promociju Zagorja, a u budućnosti, što se tiče same promocije još više očekujemo od samog Festivala i vjerujemo da kroz godine ovdje neće biti 15-ak balona iznad Zagorja, već njih 50-ak – rekao je župan.

Nema volana

Dodao je da,  što se tiče balona “Zagorca”, za njega Županija ima ugovor još otprije devet godina s Balon klubom Zagreb i oni lete s njim po čitavom svijetu i tako promoviraju Županiju.

– Gospođa Marija je s njime preletjela i La Manche i to je sigurno jedna posebna vrsta promocije koju ne bismo mogli osigurati na ni jedan drugi način – rekao je Kolar.

Njegova pilotkinja, Marija Petrić Mikloušić, inače i predsjednica  Balon kluba Zagreb kaže je letenje balonom zahtjevno, budući da nema “volan” kojim se može upravljati.

– Svaki put se slijeće na drugo mjesto, uvijek je izazov i avantura. Morate imati položen pilotski ispit koji je također zahtjeva, jer smo gore ovisni sami o sebi i moramo jako dobro znati meteorologiju, budući da je balon jedna nježna letjelica, jako osjetljiva na vremenske uvjete. Što više iskustva, to bolje – rekla je, dodajući da je zemaljska posada kod balona jednako važna kao i pilot.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba