NA OPG-u VRHOVSKI OTVOREN OBJEKT ZA KLANJE ZAGORSKOG PURANA, A DODIJELJENI SU I UGOVORI KORISNICIMA ŽUPANIJSKIH POTPORA ZA POVEĆANJE UZGOJA PURANA

VRIJEME JE ZA PLASMAN NA EUROPSKO TRŽIŠTE: Zagorski puran mora biti na svakom bregu

Objavljeno: 26.04.2018. zagorjeinternational

Na OPG-u Vrhovski Boris u Đurmancu održana je dodjela ugovora korisnicima koji su stekli pravo na potpore za povećanje uzgoja zagorskog purana. Potporu su dobila 34 korisnika, u ukupnom iznosu od 662 tisuće kuna, za 6935 novoizvaljanih purića. U sklopu dodjele ugovora, održano je i otvorenje prvog objekta za klanje zagorskog purana na gospodarstvu podrijetla. Naime, OPG Vrhovski Boris završio je proces certificiranja zagorskog purana te je uspješno registrirao objekt za klanje zagorskog purana.
Ugovore su korisnicima dodijelili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegov zamjenik za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek.
Kako je pojasnio Ferek – Jambrek, natječaj za dodjelu potpora bio je otvoren od 26. veljače do 28. ožujka. Subvencija iznosi 100 kuna po kljunu, uz maksimalni iznos od 50 tisuća kuna. Zaprimljena su 34 zahtjeva i svi su odobreni. U početku je bilo osigurano 400 tisuća kuna, no, s obzirom na to da je bilo zahtjeva za 662 tisuće kuna, iznos je povećan.

Jedinstvena prilika

– Očekujem da vas sljedeće godine bude barem 60 jer ono što mi garantiramo, jest da će mjera ići i sljedeće godine, i dokle god sam ja župan. Imamo zemljopisno podrijetlo, imamo zaštitu na razini Europske unije i mi tu priliku ne smijemo propustiti. Moramo stvoriti kritičnu masu proizvoda da biste se vi mogli organizirati u zadrugu i mi ćemo vam tada pomoći u osiguravanju plasmana na inozemna tržišta. Uz ove mjere, dodatno ćemo raditi na prezentaciji, da bismo potencijalnim kupcima predstavili kvalitetu toga našeg i vašeg domaćeg proizvoda, a kad stvorimo kritičnu masu, krenut ćemo prema izvozu. Zagorski puran mora biti na svakom ovom bregu. Imamo idealne uvjete za proizvodnju, potpore su fer, u tim uvjetima sve ovisi o nama i zato znam da ćemo biti uspješni – rekao je župan Kolar, dodavši i kako se, da bi se zagorski puran mogao probiti na europsko tržište, mora certificirati.
– Troškova za to uzgajivači nemaju, za sada ih pokriva Ministarstvo, a ako će ono prestati, učinit će to Krapinsko – zagorska županija – istaknuo je Kolar.
Boris Vrhovski, na čijem je gospodarstvu održana dodjela ugovora, uzgojem zagorskog purana bavi se već 15-ak godina, a uskoro bi mogao doseći broj od tisuću purića na svom gospodarstvu.
– Meso zagorskog purana je kvalitetno zato što purice obitavaju u prirodi, cijeli dan su na ispaši, na otvorenom, gdje sebi pribavljaju dio hrane, dio proteina. Ipak, to je istovremeno izuzetno težak i mukotrpan posao, treba uložiti puno truda i pažnje, nerijetko su iza nas i neprospavane noći, jer svakoj jedinki treba pristupiti kao individualcu – rekao je Vrhovski, koji je muku mučio i s klanjem svojih purica, s obzirom na to da do sada to nije smio obavljati na svome gospodarstvu.
– Dio onoga što smo proizveli, distribuirali smo preko zadruge, no teško smo funkcionirali. Ljudi traže dva – tri dana unaprijed jednog ili dva purana, a s obzirom na to da mi prodajemo svježe meso, bilo je teško funkcionirati bez vlastite klaonice. Stoga smo našu proizvodnju odlučili zaokružiti uređenjem objekta za klanje, zahvaljujući kojem ćemo svoj proizvod sada moći prodati na vlastitom pragu. Radi se o investiciji vrijednoj oko 20 tisuća kuna, a prije Uskrsa imali smo i prvo službeno klanje zagorskih purana koji su zaštićeni i certificirani – rekao je Vrhovski.
Uz njega, objekt za klanje u Krapinsko – zagorskoj županiji ima još samo OPG Šćuric iz Svetog Križa Začretja.

Za vlastite potrebe

Ograničavajući faktor sada je jedino to što klaonicu OPG Vrhovski može koristiti isključivo za vlastite potrebe, i to za klanje do 1600 kljunova.
-To nije dobro. Klaonica bi trebala biti dostupna i za druge, ako, primjerice, Vrhovski zakolje tisuću kljunova, da preostalih 600 smiju zaklati neki drugi proizvođači, koji su tu u blizini. I tada bismo to uspjeli posložiti na način da na području svake od bivših općina imamo jednu klaonicu koja će biti na raspolaganju uzgajivačima. Mi trenutno razgovaramo s Ministarstvom da se promijeni taj dio pravilnika i da onda možemo ići dalje. Također za mjesec dana izlazimo s natječajem za klaonice, za sve one koji bi ih željeli urediti na svojim gospodarstvima. Evo, primjerice, gospodin Vrhovski je dobio 40 tisuća kuna bespovratnih sredstava na temelju natječaja. Također, izaći će još jedan natječaj na kojem se dodjeljuju sredstva za ograđivanje zemljišta na kojem pasu pure – rekao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba